Beoordeel deze pagina
8/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningverkoop stort in: fors minder huizen verkocht

Woningverkoop stort in: fors minder huizen verkocht
9 nov 2018

De woningmarkt dreigt tot stilstand te komen, omdat er nog nauwelijks huizen worden verkocht. Het is voor met name starters lastig om een hypotheek te krijgen, maar nog moeilijker is het om een huis te vinden dat te koop staat. Wat dat betreft is er geen sprake van een gebrek aan vraag, maar is het een gebrek aan aanbod dat tot de problemen leidt.

Minder huizen beschikbaar

Er was al sprake van een krappe woningmarkt, maar die lijkt nog steeds krapper te worden. Het Kadaster laat met cijfers zien dat er 20,3 procent minder woningen worden verkocht dan een jaar geleden. Ook het aantal verstrekte hypotheken is met bijna 11 procent afgenomen. Het zijn cijfers die laten zien dat de drukte op de woningmarkt voorbij is, al heeft dat de gekte niet laten afnemen.

Met name starters zijn de dupe, omdat een hypotheek voor hen vaak lastig is. Als ze hun maximale hypotheek berekenen komt daar een te laag bedrag uit. De krapte op de woningmarkt leidt er namelijk toe dat prijzen oplopen. Investeerders nemen de markt over, waardoor starters buitenspel staan vanwege het beperkte aanbod aan huizen.

Starters kunnen moeilijk kopen

Starters kunnen relatief weinig lenen. En op het moment dat ze een hypotheek kunnen krijgen werkt de woningmarkt niet mee. Daardoor kan zo’n 24 procent van de starters nu geen huis kopen, terwijl dat vorig jaar nog wel mogelijk was. Ook bij de groep van 35 tot 45 jaar is het moeilijk. Zo’n 20 procent kan nu geen huis meer kopen, omdat het beperkte aantal beschikbare woningen te duur is. Onder senioren neemt de koop en verkoop van huizen af met 14,5 procent. Het effect lijkt daarmee door te werken in de gehele woningmarkt. Het valt bovendien niet te voorspellen wanneer er weer meer huizen beschikbaar zullen komen.