Beoordeel deze pagina
8/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Huizenkopers mogen weer meer lenen: toezichthouders hebben twijfels

Huizenkopers mogen weer meer lenen: toezichthouders hebben twijfels
12 nov 2018

De maximale hypotheek voor huizenkopers zal de komende jaren weer wat verder stijgen. Toezichthouders hebben hun bezwaren, maar die lijken niet zwaar genoeg te wegen. Zowel loonstijgingen als energiebesparende maatregelen maken weer meer hypotheek mogelijk, binnen de nieuwe normen die het kabinet heeft gepresenteerd.

DNB en AFM met zorgen

Zowel De Nederlandsche Bank (DNB) als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn niet blijk met de ontwikkelingen. Ze normen de nieuwe normen ‘ongewenst’, omdat het hogere schulden in de hand zou werken. Sommige huishoudens kunnen in 2021 tot tien procent meer lenen dan nu het geval is, terwijl de Nederlandse hypotheekschuld al tot de grootsten ter wereld behoort.

De maximale hypotheek is op dit moment voor veel mensen te krap. Zij kunnen geen huis kopen, omdat ze te weinig kunnen lenen. De overheid probeert bovendien aflossen te stimuleren, zodat de collectieve hypotheekschuld niet te ver oploopt. Met de nieuwe normen voor het lenen van geld zou daar verandering in kunnen komen, omdat weer meer mensen dan een hypotheek kunnen afsluiten.

Hogere hypotheken zonder veel risico

Zowel de overheid als het Nibud stellen dat er juist weinig zal veranderen aan de spelregels. De normen blijven net zo goed streng, maar ontwikkelingen in de economie gaan meer mogelijkheden bieden. De economische groei zorgt ervoor dat hypotheken omhoog kunnen bijvoorbeeld dankzij een loonstijging van gemiddeld 2,9 procent. Het extra inkomen maakt dan meer mogelijk, omdat huishoudens meer gaan verdienen. Dat zou niet leiden tot extra risico, terwijl de hypotheek wel weer wat hoger mag zijn. Op die manier moet het beter mogelijk worden om een eigen huis te kopen, ook in deze lastige markt.