Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Familiehypotheek: hogere hypotheek met minder maandlasten

Familiehypotheek: hogere hypotheek met minder maandlasten
14 nov 2018

De familiehypotheek kan uitkomst bieden als de eigen hypotheekmogelijkheden te beperkt blijken. Het biedt de mogelijkheid tot een hogere hypotheek, waarbij de maandlasten juist lager liggen. Het is op die manier in verschillende situaties de ideale combinatie, om toch een huis te kunnen kopen als dat anders onmogelijk zou zijn.

Voorwaarden door de Belastingdienst

De Belastingdienst stelt een aantal voorwaarden aan de familiehypotheek. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat er een rente wordt afgesproken. Die rente moet marktconform zijn. Het beperkt vooral de maximale hoogte van de rente. Een hogere rente levert meer voordeel op, omdat de fiscus daaraan zal meebetalen. Het is niet zomaar toegestaan om een onbeperkt hoge rente af te spreken tussen de ouders en de kinderen.

Bovendien moet er sprake zij van een hypotheek met een looptijd van 30 jaar. Er moet sprake zijn van annuïtaire aflossingen, om de lening over de gehele looptijd terug te betalen. Bovendien moeten de voorwaarden voor de hypotheek schriftelijk worden vastgelegd.

Win-win situatie voor ouders en kinderen

De familiehypotheek kan een win-win situatie opleveren voor ouders en kinderen. De ouders kunnen hun spaargeld gebruiken en daar een mooi rendement over ontvangen. De kinderen betalen lagere maandlasten, omdat ze een deel van de maandelijkse kosten terug kunnen laten betalen door hun ouders. Ouders die bijvoorbeeld 3% rente berekenen ontvangen op die manier veel meer rendement dan als ze het geld op een spaarrekening zouden zetten. Door een deel van de rente terug te betalen aan de kinderen betalen die een lage maandlast. Het maakt een hogere hypotheek mogelijk, terwijl de kosten per maand omlaag kunnen. Het is op die manier een voordelige manier om toch een hypotheek mogelijk te maken, als de bank daar geen opties voor kan aanbieden.