Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

NVM erkent problemen starters om hypotheek te krijgen

NVM erkent problemen starters om hypotheek te krijgen
16 nov 2018

Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt en ook de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) erkent dat nu. Die geeft aan dat starters moeite hebben om een hypotheek te krijgen, zelfs als ze niet eens op zoek zijn naar een droomwoning. Ze hebben grote moeite om een huis te kopen, omdat de prijzen flink gestegen zijn ten opzichte van enkele jaren geleden.

Te weinig hypotheekmogelijkheden voor starters

De mogelijkheden voor starters om een hypotheek af te sluiten zijn volgens de NVM beperkt. "Vorig jaar zei ik tegen starters dat er genoeg te koop is, als ze bereid zijn om in de randen van de steden te gaan wonen. Dat zeg ik niet meer. Nu moeten ze naar de randen van Nederland", zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Een huis van 150.000 euro kunnen starters vaak nog betalen, maar 300.000 kunnen zij moeilijk opbrengen. Starters kunnen zelfs met een starterslening bijna geen gewone woning meer vinden. Als ze hun maximale hypotheek berekenen voor een huis waar ze van dromen zijn de problemen nog veel groter. Het lijkt er bovendien niet op dat er snel verandering in de situatie zal komen.

Geen snelle oplossing voor starters

De NVM verwacht dat huizen dit jaar opnieuw 8 tot 10 procent duurder zullen worden. Dat komt starters niet goed uit, omdat zij geen eigen huis hebben waarvan de waarde ook zal stijgen. Met name deze groep zal het dus moeilijk houden om een eigen huis te kopen. Volgens de NVM moeten er snel meer woningen bijkomen. Dat is de enige mogelijkheid om het voor starters mogelijk te maken om weer een huis te kopen met een hypotheek. Tot die tijd zijn zij vooral afhankelijk van rijke ouders die geld over hebben, om de kinderen mee te kunnen helpen.