Beoordeel deze pagina
8,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningnood hoog: 9 jaar wachten op een huis

Woningnood hoog: 9 jaar wachten op een huis
19 nov 2018

Het ging een tijd lang beter, maar de woningnood op de huurmarkt lijkt volledig terug van weggeweest. Huurders die via WoningNet afgelopen jaar een huis kregen stonden gemiddeld 9 jaar op de wachtlijst. In een enkel geval moesten mensen zelfs bijna 30 jaar wachten op een eigen huis, waarmee blijkt dat er veel te weinig woningen beschikbaar zijn.

Te weinig huizen beschikbaar

Er is sprake van een groot tekort aan woningen. Dat geldt voor de koopmarkt, net als voor de markt met huurhuizen. Alleenstaanden en stellen die de voordelen en nadelen van kopen en huren denken af te wegen komen waarschijnlijk bedrogen uit. Starters die willen huren omdat ze niet kunnen kopen zullen ook daarvoor veel geduld moeten hebben.

Het ministerie is van plan om jaarlijks in ieder geval 31.000 sociale huurwoningen te gaan bouwen. Marktpartijen geven aan dat dit nog veel te weinig zal zijn. Er zouden 34.000 woningen per jaar nodig zijn, maar door allerlei restricties voor bouwlocaties lukt het niet om er meer dan 15.000 per jaar op te leveren. De kans is daarom groot dat de woningnood nog een tijd lang aan zal houden.

9 jaar slechts gemiddelde

De vraag naar sociale huurwoningen neemt toe, waardoor de wachtlijsten alleen maar langer worden. Gemiddeld gaat het om 9 jaar, maar er zijn uitschieters bekend van 29 jaar voor inwoners van Wormer. Een woordvoerder van de gemeente erkent dat er te weinig huizen beschikbaar zijn, maar zegt er zonder hulp van de landelijke overheid weinig aan te kunnen doen. Ook bouwbedrijven en woningcorporaties zeggen de hulp van de overheid nodig te hebben. Met name de hoge belastingdruk op de corporaties lijkt ertoe te leiden dat ze niet voldoende kans hebben om meer nieuwe huizen te bouwen.