Beoordeel deze pagina
9/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Oplossing voor het woningtekort: de verplaatsbare woning

Oplossing voor het woningtekort: de verplaatsbare woning
23 nov 2018

De woningmarkt in Nederland laat een steeds groter tekort zien. In grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam, net als in de rest van Nederland. Een oplossing kan bestaan uit verplaatsbare woningen, die beschikbaar worden gemaakt op de plek waar de nood het hoogst is. Met name gemeenten en sociale woningbouwverenigingen lijken er graag gebruik van te maken.

1.500 - 3.000 verplaatsbare huizen in Rotterdam

Er is sprake van niet-permanente bouw. Het gaat om prefab-huizen, die zo uit de fabriek komen rollen. Het voorkomt een lange bouwperiode en maakt ook juridische procedures overbodig. Het is niet nodig om het bestemmingsplan aan te passen en een rechtelijke toets door omwonenden te laten plaatsvinden.

In principe kunnen kopers meteen hun maximale hypotheek berekenen of huurders zich inschrijven voor de plannen. De verplaatsbare woningen maken het mogelijk om veel sneller te reageren op behoeften van de woningmarkt. Zodra een tekort oploopt is het mogelijk om daar meteen wat aan te doen.

Rotterdam heeft bekendgemaakt 1.500 tot 3.000 van deze woningen te gaan plaatsen. Dat zijn er meer dan de 1.200 die in 2017 in heel Nederland werden geplaatst. Het ging toen om 6 procent van de nieuwe sociale huurwoningen. Het lijkt erop dat dit type woning in 2018 een meer belangrijke rol gaat spelen op de woningmarkt.

Succes in andere delen van het land

Zowel in het Gelderse Nijkerk als in America, Weert en Panningen in Limburg hebben de betrokken organisaties goede ervaringen met de verplaatsbare woningen. Zij zorgden er daarmee voor dat er snel nieuwe woningen bij konden komen. Ook in Amsterdam-Oost werden er op die manier 81 sociale huurwoningen geplaatst. Of dit het totale tekort op de woningmarkt kan oplossen valt te bezien. Wel is de kans groot dat het er onder andere in Rotterdam voor kan zorgen dat de grootste druk in ieder geval even van de ketel kan.