Beoordeel deze pagina
9,3/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Starters blijven komende jaren kansloos op woningmarkt

Starters blijven komende jaren kansloos op woningmarkt
13 feb 2019

Stijgende bouwkosten, lagere financieringen en meer kapers op de kust zorgen ervoor dat starters op de woningmarkt ook de komende jaren kansloos blijven. ‘Starters hebben te maken met een extreem oververhitte woningmarkt, waar de huizenprijzen buiten proportie zijn. Dit zal de komende jaren zo blijven’, concludeert Douwe van Zelm, directeur van hypotheekberekenen.nl. Want nu ook buiten de grote steden veel woningen snel en boven de vraagprijs worden verkocht, worden de kansen voor starters echt klein.

Stijgende bouwkosten, minder betaalbare woningen

Stijgende bouwkosten zorgen ervoor dat nieuwbouwwoningen steeds duurder worden. Het aantal betaalbare nieuwbouwwoningen voor starters wordt hierdoor kleiner. De trend houdt voorlopig aan. Bouwkostenspecialist BDB liet namelijk eerder al weten dat de stijging van de bouwkosten pas eind 2019/begin 2020 aan de top zal zijn.

Starters kunnen minder lenen dan vroeger

In 2012 konden starters nog tot 106% van de waarde van een woning financieren, tegenwoordig is dat nog maar 100%. De zogenoemde loan-to-value, de maximale hypotheek in de relatie tot de waarde van een woning, nam de afgelopen jaren af. Hierdoor wordt een starter gedwongen de kosten koper zelf te betalen, wat al snel € 10.000 tot € 15.000 kost. Een bedrag dat niet veel starters hebben.

LTV tabel afname maximale hypotheek

De afname van de maximale hypotheek in relatie tot de waarde van een woning.

Veel kapers op de kust

Starters hebben het nu niet makkelijk op de woningmarkt. ‘Dat blijft de komende jaren zo’, zegt Douwe van Zelm. ‘Beleggers en investeerders zijn grote concurrenten van starters. Zij vissen in dezelfde vijver, namelijk huizen tot € 200.000. Met als verschil dat beleggers en investeerders de woningen gaan verhuren. Investeerders hebben in veel gevallen geen hypotheek nodig. ‘Onder voorbehoud van financiering’ meenemen in hun biedingen, is daarom niet nodig. Dit geeft beleggers en investeerders een sterke positie en verkopers een grotere zekerheid dat de verkoop doorgaat. Om die reden kiezen verkopers vaak om hun huis toch te verkopen aan een investeerder of belegger’, legt Van Zelm uit.

Bevolking groeit, nieuwbouw stabiliseert

Het CBS voorspelt dat de Nederlandse bevolking de komende jaren blijft groeien. ‘Daarentegen stabiliseert de bouw van het aantal nieuwbouwwoningen. Hierdoor zullen de huizenprijzen verder stijgen en de kansen voor starters op de woningmarkt nóg kleiner worden dan dat ze nu al zijn’, aldus Douwe van Zelm. Dit alles zorgt ervoor dat het voor starters de komende jaren nóg lastiger wordt om een woning te kopen.

Bevolkingsgroei tot 2060

Nederlandse bevolkingsgroei tot 2060. Bron: CBS.

Oplossingen voor starters op de woningmarkt

Hoewel het lastig is om het probleem van starters op de woningmarkt op de korte termijn op te lossen, ziet Douwe van Zelm wel een aantal mogelijkheden die het probleem verkleinen:

  1. Meer, sneller en efficiënter bouwen. De bevolkingsgroei is nu groter dan het aantal nieuwbouwwoningen dat wordt gebouwd.
  2. Regelgeving aanpassen waardoor starters die echt behoefte hebben aan woonruimte en die nu kansloos zijn ten opzichte van beleggers.
  3. Investeren in snel openbaar vervoer waardoor afstanden kleiner worden. Zo worden “buitengebieden” interessanter om te wonen.
  4. Ga sparen. Zo kunnen starters de kosten koper en mogelijk zelfs een klein gedeelte van de woning uit eigen middelen betalen.