Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

ABN Amro minder hypotheken in 2018

ABN Amro minder hypotheken in 2018
18 mrt 2019

Marktleider Rabobank is niet de enige die last heeft van een lager marktaandeel aan hypotheken. Ook de ABN Amro krimpt in met maar liefst 4%.

ABN-Amro marktaandeel lager dan voorgaand jaar

De ABN Amro staat nog steeds op de tweede plaats wanneer het gaat om het verstrekken van hypotheken in Nederland met een marktaandeel van 16,8 procent, maar de portefeuille van de verstrekker is gekrompen tot 148,80 miljoen euro. In 2017 was dit nog 150,60 miljoen euro. In 2017 had de Abn Amro nog 21 procent van het marktaandeel in handen. Als verklaring geeft de bank zelf aan dat het komt door de prijsdiscipline die zij hanteren. Het resultaat daarvan is een lager verstrekt hypotheekvolume.

Hypotheken onder waarde van woning neemt toe

Het aantal hypotheken dat minder dan 80 procent van de woningwaarde is, neemt toe. Sinds vorig jaar is dit aantal gestegen naar 72 procent, waarbij het in 2017 nog 60% van de hypotheken waren die minder dan 80 procent van de woningwaarde waren. Van alle hypotheken die de ABN Amro Hypotheken verstrekt staat nog maar 2,4 procent onder water. In 2017 was dat iets minder dan 8 procent. Er is wel een stijging in het aflossen van de hypotheken. In 2018 is namelijk 2,9 procent meer afgelost dan het jaar ervoor. De extra aflossingen in 2018 blijven stabiel net als het jaar ervoor en gaat om een bedrag van ongeveer 2,3 miljard euro. De inkomsten uit rentes is in 2018 gestegen. Dat komt door opgelegde boeterentes die zorgen voor een hoger inkomen. De bank zelf geeft aan zich vooral te gaan richten op het digitaliseren van de hypotheken in 2019, maar zich daarnaast ook consumptief krediet te gaan focussen. Rabobank

Niet alleen de ABN Amro heeft te maken met een krimping ten opzichte van vorig jaar. Ook de Rabobank heeft hier last van. Waarbij de Rabobank vorig jaar nog goed was voor 22 procent van het gehele marktaandeel, is dat in 2018 19,9 procent van alle verstrekte hypotheken in Nederland. Dit is zowel het geval bij de lokale kantoren van de Rabobank als bij de landelijke hypotheekverstrekker, de Obvion. De lokale kantoren zijn van 18 procent gezakt naar 16,7 procent. De Obivion is gezakt van 4 naar 3,2 procent. Gemiddeld wordt het gehele bedrag van alle hypotheken van de Rabobank geschat op een bedrag van 190 miljard.

ABN Amro Hypotheken
Exacte cijfers worden door de banken niet vrijgegeven. Vanuit het Kadaster zijn cijfers bekend gemaakt tot de maand september van 2018. In februari zijn door de Volksbank gegevens bekend gemaakt van alle hypotheken bijeen. Dit bedrag komt uit op 81 miljard. Wanneer we de percentages gebruiken komt het erop uit dat zo'n 16 miljard en de ABN zo'n 13,5 miljard bezit.