Beoordeel deze pagina
9,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Aantal oversluiters fors gestegen

Aantal oversluiters fors gestegen
28 mrt 2019

In 2018 is door een kwart stijging, het aantal mensen die een hypotheek lieten oversluiten sterk gestegen naar 96000. De hoeveelheid mensen die de hypotheek laten oversluiten is aanzienlijk hoger gebleken dan voorheen. Volgens onderzoek van adviesbureau IG&H is op dit moment voor u, vanwege de historisch lage hypotheekrente, het oversluiten van een hypotheek bijzonder aantrekkelijk.

Weten of u kunt besparen met oversluiten? Doe de oversluittest:

Vele factoren die meespelen

Vele factoren spelen mee en iedere situatie om een hypotheek af te sluiten is natuurlijk weer anders. Maar een gedegen onderzoek kan kostenbesparend werken en een informatief gesprek kan zeker hulp bieden om u een goed beeld te geven van de hypotheek mogelijkheden die beschikbaar zijn.

Een duidelijke lijn in de hypotheekgrafiek van 2018 geeft aan dat er dat jaar 2,1 procent minder hypotheken zijn verstrekt. In totaal ging het hier om 346.000 verstrekte hypotheken. Dit is de eerste keer sinds de afgelopen crisis dat deze hoeveelheid sterk is gedaald. Vanwege het gebrek aan aanbod en nieuwbouw van woningen, is in de grafieken de daling in de woningmarkt goed zichtbaar. Verstrekkingen van startershypotheken en hypotheken voor doorstromers, namen met 12 procent en 8 procent af. Het niet wisselen van woning en laten oversluiten van de hypotheek hebben hier zeker flink aan bijgedragen. NVM-voorzitter Ger Jaarsma gaf aan dat de woningmarkt in Nederland stagneert en er valt nog heel veel werk te verrichten, voordat de vele bouwachterstanden van de laatste crisis zijn weggewerkt.

Stijging van 7,2 procent

Door een duidelijke stijging van 7,2 procent groeide de gemiddelde hypotheek uit naar 306.000 euro. Hier is dus, in vergelijk met het vorige jaar, wel een stijgende lijn zichtbaar in de groei. U kunt hier wel een zwakkere groei waarnemen ten opzichte van 2017. Ook onzekerheid onder de vele huizenkopers draagt ook bij aan deze minder sterke groei. De gevolgen van een crisis werken helaas nog altijd lang door.

In het vierde kwartaal van 2018 was de hypotheekomzet 2,2 procent groter, dan in het derde kwartaal van het jaar. Door alle vertragingen en stagnatie is op dit moment de laagste groei waarneembaar sinds 2012. Van een zogenaamde kwartaal eindspurt is gezien de eindcijfers, niets waarneembaar.