Beoordeel deze pagina
9/10 (3)
Bedankt voor uw beoordeling

Overwaarde opnemen door 66-plussers

Overwaarde opnemen door 66-plussers
2 apr 2019

Steeds meer gepensioneerden willen niet verhuizen, maar wel profiteren van de stijgende waarde van hun huis. Dit zorgde ervoor dat relatief nieuw ideeën voor deze doelgroep uit de bus komen rollen, door bijvoorbeeld ABN Amro. De bank is met een hypotheek gekomen die ervoor zorgt dat gepensioneerden een deel van de overwaarde van hun huis kunnen opnemen.

VK is ons al ver vooruit

Veel senioren (5 tot 10%) willen de betaalde waarde van hun huis benutten, maar willen niet in een ander huis gaan wonen. Hypotheekverstrekkers kijken dan naar het inkomen van een gepensioneerde, waardoor ze ongeschikt worden geacht voor de hypotheek. Deze manier van hypotheek verstrekken is nadelig voor de senioren. Marja Elsinga, hoogleraar Woningmarkt en beleid, zegt hierover: 'In Frankrijk en Engeland is deze markt al verder ontwikkeld. In het VK kunnen mensen bij een speciale raad, de Equity Release Council, vermogen omzetten naar geld.

Maandelijks uitgekeerd

Naast de ABN Amro is er ook nog een verzekeraar Vivat, een verzekeraar met het unieke concept 'de opeethypotheek' op de markt gekomen. Het idee van de opeethypotheek is dat u geld kunt krijgen van de geldverstrekker, omdat er naar uw huis wordt gekeken in plaats van het inkomen. Vivat betaalt maximaal 50% van uw woningwaarde en ABN Amro 70%. Bij de bank kunt u het geld in een keer krijgen, maar meestal wordt het als een maandelijks bedrag gestort naar de rekening.

Geen overblijvende schuld

Er bestaan al wel verschillende opeethypotheken, maar daarbij is het een gevaar dat u met een schuld overblijft, waarbij u alsnog uw huis moet verkopen. De directeur van de ABN Amro garandeert dat u bij hen niet met dit probleem te maken hebt en dus niet met een schuld blijft zitten. Wanneer u overlijdt of verhuist, eindigt de looptijd van de lening. Vivat neemt echter de overige schuld niet op zich, ABN Amro wel. De rente op een Verzilverhypotheek is in vergelijking met andere hypotheken hoog, omdat de hele looptijd vaststaat.

Andere opties

Gepensioneerden die geen hypotheek of banklening willen, kunnen ervoor kiezen om hun huis te verkopen of terug te huren. Huren valt echter vaak hoog uit. Er bestaat een bedrijf, Behouden Huis, die ervoor zorgt dat u een maandelijks geldbedrag krijgt, ongeveer tachtig procent van de waarde van het huis. Ook garandeert het Behouden Huis een levenslang recht om in het huis te blijven wonen. Ook kan u er voor kiezen om het huis te verkopen en pacht aan te vragen. Duowonen heeft een soortgelijke regeling. De erfpacht is minder hoog dan bij het verkopen en terughuren van uw woning. Als de eigenaar het geld niet kan betalen, moet hij het huis alleen verkopen.