Beoordeel deze pagina
9,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Profiteren van lage hypotheekrente?

Profiteren van lage hypotheekrente?
29 apr 2019

Het mag inmiddels geen nieuws meer heten dat de hypotheekrente historisch laag is. Hoe woningbezitters van deze lage rente kunnen profiteren is echter een minder belicht vraagstuk. In een interview met RTL Nieuws vertelt marktkenner Oscar Noorlag wat zo’n lage rente betekent en welke stappen woningbezitters moeten ondernemen om het maximale uit de lage rentestand te halen.

Hypotheek oversluiten

Wanneer u al in het bezit bent van een hypotheek, is oversluiten een van de methodes om van de lage hypotheekrente te profiteren. Volgens Noorlag zijn hier een paar mogelijkheden voor: oversluiten bij de eigen geldverstrekker, oversluiten bij een andere geldverstrekker en rentemiddeling. Wanneer u bij uw eigen geldverstrekker oversluit moet u vaak een boete betalen, maar die boete haalt u er uiteindelijk weer uit omdat de maandlasten naar beneden gaan. Oversluiten bij een andere geldverstrekker kan ook, maar door extra kosten als een financieel adviseur, notaris en een taxateur zijn deze kosten vaak hoger dan bij het oversluiten bij de eigen geldverstrekker. Als laatste is er rentemiddeling, waarbij er wordt gekeken naar het gemiddelde van de oude en nieuwe rente, met een kleine opslag. Wanneer u dit vergelijkt met een oversluiten betaalt u een iets hogere rente, maar het voordeel is dat u een eventuele boete niet in een keer hoeft te betalen.

Interesse in oversluiten? Doe hier de oversluittest, waarmee u binnen 1 minuut weet hoeveel u kunt besparen

Meer opties

Wanneer u niet wilt oversluiten, zijn er volgens Noorlag nog een hoop andere opties om te profiteren van de lage rente. Zo zou bijvoorbeeld verhuizen lucratief kunnen zijn: bij een verhuizing is boetevrij aflossen bij bijna alle geldverstrekkers mogelijk en op deze manier krijgt u wel met een lagere hypotheekrente te maken. Er zijn steeds meer voorbeelden van mensen die naar een duurdere woning verhuizen, terwijl dit door de lage rente geen extra maandlasten met zich meebrengt. Ook het verlagen van de rente-opslag kan geld opleveren. Deze optie is mogelijk bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie, waar in de rente een opslag zit, die afhankelijk is van de woningwaarde. Volgens Noorlag kan de rente-opslag bij bijvoorbeeld extra aflossing of waardestijging met een paar tienden verlaagd worden. Dit klinkt verwaarloosbaar, maar een daling van 0,3% op een hypotheek van €300.000 betekent een jaarlijkse bruto rentebesparing van €900.

Tips voor starters

Voor wie nieuw is op de woningmarkt, of om een andere reden een nieuwe hypotheek afsluit, is het verstandig om de huidige lage rente zo lang mogelijk vast te leggen. Volgens Noorlag betaal je afhankelijk van de rentevaste periode en of je wel of niet gebruik maakt van NHG voor 10 jaar vast iets onder de 2% rente en voor 20 jaar vast ongeveer 0,6% meer. Op onze site kunt u alle hypotheekrentes vergelijken, om zo meer inzicht in uw eigen situatie te verkrijgen.