Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Starter heeft eigen geld nodig bij aankoop huis

Starter heeft eigen geld nodig bij aankoop huis
6 mei 2019

Uit onderzoek van Independer blijkt dat een alleenwonende starter met een modaal inkomen gemiddeld meer dan 20 duizend euro eigen geld moet inleggen bij de aankoop van een huis van 60 vierkante meter. In ongeveer 250 gemeente heeft een starter in dit geval een goede kans om een woning met deze oppervlakte te kopen.

Geen hypotheek zonder eigen geld

De op inkomen gebaseerde maximale hypotheeklening is door de gestegen prijzen op de woningmarkt voor starters vaak niet hoog genoeg om het door hen gewenste huis te financieren. Daarbij komt dat de hypotheekverstrekker sinds begin vorig jaar nog maar maximaal 100% van de waarde van een huis financiert, waardoor kopers nu zelf voor extra posten als de taxatie, overdrachtsbelasting en de notariskosten moeten opdraaien. Vooral starters merken iets van deze verandering, omdat doorstromers deze kosten vaak kunnen dekken vanuit de overwaarde op hun vorige woning.

Provinciale verschillen

Of een starter een huis kan kopen, hangt behalve het eigen vermogen ook af van de plek in Nederland waar het beoogde huis staat. Waar men in provincies als Groningen en Drenthe met 20 duizend euro bij veel gemeenten een goede kans maakt op een huis van 60 vierkante meter, is dit in de provincie Utrecht slechts in zes van de 26 gemeenten het geval.

Fiscale oplossingen

Wie nieuw is op de woningmarkt kan dus maar beter een hoge som eigen vermogen inbrengen. Behalve spaargeld en een lening is dit ook via een schenking te bewerkstelligen. Door de verruiming van de schenkingsvrijstelling is het nog steeds mogelijk om maximaal een ton vrij van schenkbelasting te kunnen schenken. Dit kan een oplossing zijn om zonder eigen vermogen toch nog uw beoogde huis te kunnen financieren.

Koopkansen

Om te kijken waar u met uw inkomen nog kans maakt op een koopwoning publiceerden wij eerder de koopkansenkaart. Door middel van deze kaart kunt u zelf kijken waar er per regio nog goede kansen liggen om een woning te kopen.