Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Aflossen het handigst? Niet altijd!

Aflossen het handigst? Niet altijd!
8 mei 2019

Bij het eventueel aflossen van een hypotheek liggen er veel voordelen in het verschiet. Zo dalen de maandlasten en de rente, heeft u minder kans op een restschuld en verlaagt mogelijk uw belastingdruk in box 3. Toch zijn er ook nadelen. Zo wordt uw financiële buffer kleiner, gaan uw toeslagen omhoog, wordt het effect van de bijleenregeling groter en betaalt u mogelijk meer belasting in box 1.

In een interview met PlusOnline geeft Hans André De La Porte extra duiding bij deze argumenten, door te stellen dat aflossing niet altijd verstandig is.

Sparen versus aflossen

In het interview stelt De La Porte dat als het aan de overheid zou liggen, iedereen hun hypotheekschuld in zijn geheel zo snel mogelijk af zou lossen. Toch is dit niet altijd de meest voordelige optie, en er moet naar de persoonlijke omstandigheden gekeken worden voordat er een keuze wordt gemaakt.

Of sparen handiger is dan aflossen, hangt volgens De La Porte grotendeels af van de hoogte van je resterende hypotheek. Als deze bijvoorbeeld nog maar een ton is, is het misschien handiger om niet langer af te lossen. Dit is omdat je het geld dat je gebruikt om af te lossen pas weer terugziet wanneer je je woning verkoopt. Veel mensen hebben het geld eerder nodig, bijvoorbeeld om hun woning te verbouwen, of omdat er iets in de persoonlijke situatie verandert.

Oversluiten

Naast sparen of aflossen is oversluiten een derde optie die door de lage hypotheekrente steeds populairder wordt. In sommige gevallen kan je hypotheekrente met de helft verminderen, bijvoorbeeld van 4- naar 2%. Het nadeel van deze optie is wel dat er bij het oversluiten vaak een renteboete betaald moet worden, omdat je contractbreuk pleegt. Volgens De La Porte is het bij oversluiten wel verstandig om hier niet een lening voor af te sluiten, maar om de boete met eigen geld te betalen. Op die manier kom je niet met nieuwe rente te zitten, die het voordeel van het oversluiten verminderd.

Zelf weten of oversluiten voor u voordelig is? Doe hier de test, en hier kunt u oversluiten van de hypotheek berekenen.