Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Starters oneerlijk over studieschuld

Starters oneerlijk over studieschuld
13 mei 2019

Uit onderzoek van Viisi eerder deze week blijkt dat 15% van de ondervraagden tussen de 22 en 35 jaar hun studieschuld verzwijgt, of van plan is om dit te doen. Volgens het advieskantoor is deze uitkomst reden om aan de bel te trekken, en actie te ondernemen. Dit kan door een studielening bijvoorbeeld te belasten met een BKR-registratie, om hypotheekverstrekkers zo meer duidelijkheid te geven

BKR enthousiast, de politiek minder

De roep om een registratie is niet nieuw. In september 2018 gaf het Bureau Krediet Registratie zelf al aan dat ze een officiële registratie voor studieschulden wel zagen zitten. In een brief aan belanghebbenden schreef de organisatie destijds dat het verzwijgen van schulden een steeds breder probleem is, dat door een brief naar Den Haag onder de aandacht gebracht moest worden. De Tweede Kamer sprak bij de invoering van het leenstelsel in 2014 juist af dat studieschulden niet BKR-geregistreerd zouden worden en minister van Engelshoven van OC&W reageerde dan ook niet enthousiast op de plannen, en liet later weten dat BKR niet eigenstandig tot registratie van studieschulden over kan gaan.

Hypotheek nog steeds mogelijk

Volgens Viiki doen starters er in ieder geval verstandig aan om hun studieschuld gewoon door te geven. Een hoop hypotheken zouden namelijk gewoon haalbaar zijn wanneer eventuele schulden bij de hypotheekverstrekker gemeld worden. Het verzwijgen van een schuld is in ieder geval onverstandig, want als de geldverstrekker hier achter komt, zit je nog veel dieper in de problemen dan anders.

Hypotheek berekenen

Bent u benieuwd hoe hoog uw maximale hypotheek kan zijn? Bereken via deze tool uw maximale hypotheek. De tool kan rekening houden met persoonlijke zaken als een eventuele BKR-registratie, waardoor het advies goed bij uw financiële situatie aansluit.