Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

De voordelen van oversluiten op een rij

De voordelen van oversluiten op een rij
15 mei 2019

Door de lage hypotheekrente is het oversluiten van hypotheek een veelbesproken onderwerp. Eerder schreef hypotheekberekenen.nl bijvoorbeeld al over het onderwerp met stukken over het profiteren van de lage rente en de stijging van het aantal oversluiters. Om het onderwerp nog wat verder uit te diepen, is het handig om eens te kijken waar deze oversluittrend vandaan komt op, en naar de voordelen die oversluiten u kan bieden.

Lage hypotheekrente

Dat oversluiten nog steeds massaal gebeurt, blijkt onder meer uit de cijfers: Afgelopen jaar steeg het aantal oversluiters met 30%, en ook in 2019 gaat de groei van het aantal oversluiters gestaag door. De reden van dit hoge aantal komt zoals eerder gezegd mede door de extreem lage hypotheekrente, waardoor een eventuele oversluitboete en de afsluitkosten door lagere maandlasten gemakkelijk terug te verdienen zijn. Een andere reden voor het aantal oversluiters is het feit dat de huizenmarkt 10 jaar geleden een piek in het aantal verkopen beleefde, waardoor huizenbezitters die hun rente destijds 10 jaar vastzetten hun hypotheek nu verlengen of oversluiten.

Meer hypotheekvoordelen

Toch is de lage rentestand niet het enige voordeel van oversluiten. Hieronder staan meer voordelen, die u kunnen helpen een keuze te maken:

  • Het toevoegen van NHG: bij oversluiten kunt u uzelf verzekeren met de Nationale Hypotheek Garantie, ook als u hier eerder geen gebruik van maakte;
  • Het lang vastzetten van de hypotheekrente: door over te stappen kunt u niet alleen profiteren van de lage rente, door de hypotheek voor bijvoorbeeld 30 jaar vast te zetten kiest u voor een grote mate van zekerheid over een lange periode;
  • Het gebruiken van de overwaarde: door gebruik te maken van een Overwaardehypotheek krijgt u direct beschikking over (een deel van) uw overwaarde, zodat u deze bijvoorbeeld kunt gebruiken voor een verbouwing of verduurzaming van uw woning;
  • Het kiezen voor aflossen: door af te lossen heeft u kans dat de renteopslag vervalt, waardoor u optimaal van de lage rentestand profiteert. Daarnaast kan extra aflossen voor meer zekerheid zorgen. Meer informatie over de voor- en nadelen van aflossen kunt u hier vinden.

Wilt u weten of oversluiten voor u rendabel is? Via deze oversluit berekentool op onze website ontdekt u dit binnen een minuut.