Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

NHG verliest aan populariteit

NHG verliest aan populariteit
30 mei 2019

Een nieuw artikel van AM laat een minder rooskleurig beeld van de Nationale Hypotheek Garantie zien: het aantal huishoudens dat in de eerste drie maanden van 2019 een hypotheek met NHG afsloot is gedaald ten opzichte van een jaar geleden.

Vorige week berichtten we nog dat de verhoogde NHG-grens ervoor zorgt dat veel mensen van hypotheek overstappen,

Nationale Hypotheek Garantie

De NHG is een financieel vangnet, waarmee je je geldverstrekker de zekerheid biedt dat je hypotheekschuld in bepaalde vervelende situaties sowieso wordt terugbetaald. Voorbeelden van dit soort situaties zijn arbeidsongeschiktheid of een plotseling sterfgeval, maar ook in het geval van een ontslag, het minder worden van het inkomen of een echtscheiding kan NHG je helpen om toch aan je financiële verplichtingen te voldoen. Hierbij probeert NHG er altijd voor te zorgen dat de woning behouden blijft, en anders neemt NHG onder vooraf gestelde voorwaarden de restschuld over.

Minder populair

Het aantal huishoudens dat zo’n extra financieel vangnet aan de hypotheek is nu dus gedaald, met 12% ten opzichte van vorig jaar. Deze daling is omvangrijker dan de andere negatieve cijfers op de woningmarkt: het aantal aangekochte reeds gebouwde woningen daalde met 9% en bij het aantal gekochte nieuwbouwwoningen is een daling van 5% te zien. Wel steeg het aantal oversluiters in 2018 met 23%, en in het eerste kwartaal van 2019 met 31,5%. Dit stijgende percentage sluit mogelijk aan bij de krapte op de woningmarkt, waardoor mensen in plaats van een verhuizing eerder geld investeren in het uitbreiden of verduurzamen van de eigen woning.

Huizenprijzen in de lift

Omdat de prijzen op de woningmarkt nog steeds stijgen en de economie verder aantrekt, krijgt NHG wel minder verliesdeclaraties onder ogen: ruim de helft minder dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Door deze ontwikkelingen levert de verkoop van een woning in veel gevallen genoeg op om de restschuld van de hypotheek af te kunnen betalen.