Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheekrentes op een rijtje

Hypotheekrentes op een rijtje
1 jun 2019

De berichtgeving over hypotheekrentes heeft een hoogtepunt bereikt. Door de historisch lage hypotheekrentes zien steeds meer mensen in dat er geld voor het oprapen ligt, en media spelen hier graag op in (ook wij berichtten eerder al over mogelijke kansen). Om te midden van al deze nieuwsberichten de feiten eens goed op een rijtje te zetten, hebben we hieronder een aantal cijfers over de rentestanden naast elkaar gezet.

Verschillende hypotheken

Natuurlijk is niet alleen de hypotheekrente van belang bij het kiezen van je hypotheek. Ook de looptijd en het soort hypotheek dat je afsluit speelt een rol. Vandaag de dag kiezen de meeste mensen voor een annuïteitenhypotheek, waarbij de totale betaling gedurende de gehele looptijd hetzelfde blijft, of een lineaire hypotheek, waarbij de totale betaling gedurende de looptijd afneemt. Daarnaast zijn er nog aflossingsvrije- en spaarhypotheken, maar omdat je bij deze hypotheken sinds 2013 geen recht op hypotheekrenteaftrek meer hebt, kiezen weinig mensen meer voor deze optie.

De hypotheekrentes

Volgens de hypotheekrentes van de rentestanden ben je bij een hypotheek die tien jaar vaststaat met 1,45% het voordeligst uit met een annuïtaire hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (een aanvullend product, waarmee je je geldverstrekker garantie biedt dat je je hypotheek sowieso af kunt betalen). Deze rente betaal je bij ABN AMRO en ook voor een lineaire hypotheek kun je bij deze bank een rentetarief van 1,45% verwachten. De rentes verschillen onderling aardig: de duurste annuïteitenhypotheek ligt met 2,3% meer dan 0,8% hoger. Wanneer je ervoor kiest om geen NHG in je hypotheek mee te nemen, Stijgen de rentes. De goedkoopste hypotheek is hier eveneens de annuïteitenhypotheek van ABN AMRO, maar de rente is met 1,91% bijna een half procent hoger.

Persoonlijke verschillen

Dat ABN AMRO uit deze cijfers de voordeligste lijkt te zijn, hoeft niet te betekenen dat dit voor iedereen geldt. Zaken als het eigen vermogen, openstaande schulden en een eventueel tweede inkomen beïnvloeden allemaal het totaalplaatje. Wanneer je wilt weten welke hypotheek voor jou situatie het voordeligst is, kun je deze rekentool invullen om je maximale hypotheek te berekenen.