Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Auto van invloed op je hypotheek?

Auto van invloed op je hypotheek?
4 jun 2019

Dat niet alleen je inkomen van invloed is op je maximale hypotheek is bij veel mensen wel bekend. Een studieschuld, een andere BKR-registratie of het loon van je partner spelen allemaal mee bij het berekenen van je hypotheek. Dat ook je auto van invloed kan zijn is voor veel mensen toch een nog onbekend gegeven, hieronder lees je daarom over de mogelijke gevolgen.

Private lease

Uiteraard betekent het feit dat je een auto in je bezit hebt niet automatisch dat je minder geld kunt lenen. Bij een private leaseauto is dit echter wel het geval. Omdat de meeste leasebedrijven aangesloten zijn bij het Keurmerk Private Lease, kan ook zo’n leaseauto je een BKR-registratie opleveren. Om deze reden koopt ongeveer 17% van de consumenten hun leasecontract af wanneer er een hypotheek aangevraagd wordt. De groep die daar het grootste aandeel in heeft zijn de doorstromers, die hierdoor semi-gedwongen afstand van hun private leaseauto moeten doen.

Hypotheek en auto

Hypotheek daalt

Een logische vervolgvraag is hoeveel zo’n leaseauto je dan kan kosten. Hier is een handige rekensom voor: vermenigvuldig de cataloguswaarde van je auto met 1,5x keer, en dit is het bedrag dat je van je maximale hypotheek af moet trekken. Om deze aftrek te voorkomen kopen veel mensen dus hun leasecontract af, maar dit kan, afhankelijk van bijvoorbeeld het type auto en de looptijd van het contract, al snel duizend euro kosten.

Tips

Om te voorkomen dat je straks met onnodige kosten komt te zitten, zijn er een aantal concrete zaken waar je rekening mee kunt houden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je eerst de financiële situatie rondom je woning geregeld hebt, voordat je een private leasecontract afsluit. Houd er hierbij wel rekening mee dat je je dan geen te hoge kosten op de hals haalt. Daarnaast kun je op zoek gaan naar flexibele autoaanbieders. Deze aanbieders stellen zich meer begripvol op bij het weer inleveren van je auto, waardoor je misschien ook geld kunt besparen.