Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Overwinning voor starters

Overwinning voor starters
6 jun 2019

Het was de afgelopen weken veelvoudig in het nieuws: een eventuele verhoging van de rente op studieschulden vanaf begin 2020. Minister van Engelshoven van Onderwijs kreeg het plan niet door de Eerste Kamer, en daarmee lijkt het plan definitief van de baan. Door deze ontwikkeling is er voor veel (aankomende) starters weer wat extra lucht: de wet had ze gemiddeld zo’n 5.000 euro kunnen kosten, iets dat in de weg kan staan van een eventuele hypotheek.

Het plan

De belangrijkste wijziging die was voorgesteld is dat de rente op studieleningen vanaf 1 januari 2020 niet meer voor vijf, maar voor tien jaar zouden worden vastgezet. Dit lijkt geen ingrijpende verandering, maar omdat een langere looptijd in de praktijk een hoger rentetarief betekent, kan het extra schuldbedrag toch aardig oplopen. Een klein rekensommetje: bij een studieschuld van 21.000 euro zou het plan maandelijks een extra twaalf euro kosten. Bij een afbetalingsregeling van 35 jaar kost dit de gemiddelde ex-student 5.000 euro.

Ophef

Het was al langer duidelijk dat het plan van van Engelshoven niet zomaar ingestemd zou worden. Verschillende organisaties schreven brieven om de minister ervan te overtuigen dat het plan toekomstige studies, huizen en hypotheken in de weg zou kunnen staan. Mede hierom gaat van Engelshoven nu met de ministerraad in overleg, zodat er misschien een beter en meer passend voorstel gedaan kan worden.

Maximale hypotheek

Omdat een studieschuld gepaard gaat met een BKR-registratie, kan deze van invloed zijn op het maximale bedrag dat je kan lenen voor bijvoorbeeld een eerste hypotheek. Ook later, wanneer je bijvoorbeeld je hypotheek wilt laten oversluiten, kan een BKR-registratie gevolgen hebben voor je financiële situatie. Zelf weten hoeveel je kunt lenen? Volgens de tool op onze website kunt u er snel en gemakkelijk achter komen hoeveel kunt u lenen of wat de mogelijkheden van oversluiten zijn.