Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Zo bespaar jij op je hypotheek

Zo bespaar jij op je hypotheek
12 jun 2019

De lage hypotheekrente is nog steeds op veel platformen het onderwerp van gesprek. Met een gemiddelde vaste hypotheekrente van 2,42% is het laagterecord verder aangesneden, en het einde lijkt nog niet in zicht. Natuurlijk kan niet iedereen hiervan profiteren, wanneer je al een hypotheek met een hogere rente afgesloten hebt kun je denken dat al dit rentenieuws voor jou niet relevant is. Toch liggen er ook voor woningbezitters genoeg kansen. Hieronder enkele suggesties.

Oversluiten

De meest voor de hand liggende stap is het oversluiten naar een hypotheek met een lage hypotheekrente. Alhoewel je hier meestal een boeterente voor betaalt, kan oversluiten je een hoop geld schelen. De maatregel levert het meeste geld op wanneer je van plan bent nog lang in je huidige huis te wonen.

Rentemiddeling

Rentemiddeling is vergelijkbaar met oversluiten: je huidige rente wordt gemiddeld met de actuele rente, en de boeterente die met de rentemiddeling gepaard gaat wordt gelijkmatig over het restant van je hypotheekduur verdeeld. Het voordeel is dat je niet in een keer een grote boeterente hoeft te betalen, maar kijk voordat je deze stap waagt ook hier goed naar je resterende hypotheekduur: als je van plan bent bijna te verhuizen, kan rentemiddeling je duur komen te staan.

Een hypotheek met NHG

Wanneer je huidige hypotheek geen Nationale Hypotheken Garantie heeft, kun je kijken of je door aflossing nu wel onder de grens zit. Als dat het geval is, kun je proberen je hypotheek naar een lening met NHG over te sluiten. Aan deze overstap zitten een paar spelregels verbonden, zo moet je investeren in verbeteringen van je woning en kan de bank ook hier eventueel boeterente opleggen.

Rente-opslag

Omdat de bank bij het afsluiten van een hypotheek risico’s loopt, berekenen ze een bepaalde risoco-opslag in de hypotheekrente. Wanneer je al een deel van je hypotheek hebt afgelost kun je in aanmerking komen voor een verlaging of zelfs schrapping van deze risico-opslag. Jaarlijks kan zo’n verlaging een hoop geld besparen, en dat is precies de reden dat banken niet al te happig zijn om je dit te laten weten. Ook is de verlaging nog niet bij elke bank mogelijk.

Een overlijdensrisicoverzekering

Als je enige tijd geleden een overlijdensrisicoverzekering afgesloten hebt, kan oversluiten je duizenden euro’s aan premie schelen. Dit komt omdat de premies de afgelopen jaren flink gedaald zijn. Voorwaarde voor een gunstig oversluittarief is wel dat je gezondheid de afgelopen tijd niet is verslechterd. Ook kan je toegenomen leeftijd een reden zijn om je premie te verhogen.

Check het zelf

Zelf berekenen hoeveel je kunt besparen met oversluiten, of uitzoeken hoeveel hypotheek kunt u krijgen bij het afsluiten van een hypotheek? Check de tools op onze site!