Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Gebruik je pensioen voor je hypotheek

Gebruik je pensioen voor je hypotheek
16 jun 2019

Er is de laatste tijd veel om de pensioenen te doen. Er werd gestaakt voor een minder snelle stijging van de AOW-leeftijd en achter de schermen werd druk onderhandeld. Deze onderhandelingen gaan niet alleen over de pensioenleeftijd, het kabinet wil meer flexibelere regels, zodat het in de toekomst mogelijk is om een deel van je pensioen te gebruiken voor bijvoorbeeld extra aflossing op je hypotheek.

Nog niks concreets

Alhoewel de plannen al in een brief naar de Tweede Kamer zijn geopperd, moet het idee nog een concrete invulling krijgen. Volgens Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken, moet straks iedereen de mogelijkheid hebben om een gedeelte van het opgebouwde pensioen op te nemen zodra men met pensioen gaat, met een maximum van tien procent.

Pensioensregeling

Om te snappen welke gevolgen de nieuwe regels hebben is het goed om te weten hoe je pensioen in elkaar zit. Kort gezegd zijn er twee regelingen: aan de ene kant is er de meest bekende regeling, waar werkgevers een uitkering koppelen aan inkomen, waarna er tot bijvoorbeeld 70 procent van het gemiddelde loon wordt aangevuld door het pensioenfonds. Anderzijds zijn er regelingen waarbij de werkgever een vooraf vastgesteld bedrag inlegt, en waarbij dit bedrag vervolgens wordt belegd. Wanneer de nieuwe regelingen van kracht gaan, ontstaan er waarschijnlijk nieuwe situaties, waarbij pensioenfondsen aan deelnemers meedelen welk deel van de gehele pensioenpot naar een individu gaat.

Hypotheek aflossen

Als je de nieuwe regels dan eenmaal van kracht zijn, is het handig om te weten wat de mogelijkheden zijn. Volgens de rekentool van Moneywise is de berekening niet heel lastig: wanneer je tien procent van je opgebouwde hypotheek opneemt, kost je dat grofweg ook tien procent op je levenslange netto uitkering. Er zijn nog wel andere factoren die van invloed zijn, waaronder de hoogte van je hypotheekrente.