Beoordeel deze pagina
10/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Oud-rokers kans op hypotheekkorting

Oud-rokers kans op hypotheekkorting
18 jun 2019

Wanneer je ooit als rokende een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten en inmiddels gestopt bent, maak je kans op een korting op deze verzekering. De overlijdensrisicoverzekering is een financieel vangnet dat samen met een hypotheek wordt afgesloten, zodat nabestaanden niet met onverwachtse problemen komen te zitten. Voor rokers gelden hogere premies, maar deze premies kunnen mogelijk dalen wanneer iemand minstens twee jaar geleden met roken gestopt is.

Niet op de hoogte

Uit onderzoek van Independer blijkt dat een overgrote meerderheid van de ondervraagden, zo’n 85%, niet weten dat er een mogelijke korting in het verschiet ligt wanneer ze stoppen met roken. Dit is opvallend, want het verschil in premies is behoorlijk; er kan over de gehele looptijd wel tot 9 duizend euro bespaard worden. Doordat geldverstrekkers verzekerden niet goed op de hoogte van mogelijke kortingen brengen, lopen veel mensen geld mis. De meeste mensen uit het onderzoek vinden echter wel dat het terecht is dat rokers meer betalen, hoewel ze ook vinden dat verzekeringen mensen het jaarlijks moeten laten weten als er mogelijke veranderingen in de premie zijn.

Gunstige premies

De lagere premies voor niet-rokers zijn goed te verdedigen: gemiddeld gezien overlijdt een roker eerder dan een niet-roker, en de verzekering heeft veel meer kosten van mensen die vroeg overlijden. Het feit dat niet-roken je een gunstige premie oplevert betekent echter niet dat het gunstig is om te liegen over je rookgedrag. Je uitkering kan met de helft dalen als er bekend wordt dat je hebt gefraudeerd. Je verzekering kan zelfs beëindigd worden als je verzekeraar erachter komt dat er gefraudeerd wordt en deze fraude kan onder andere gecontroleerd worden door een nicotinetest.

Goed advies

Het financiële klachteninstituut Kifd komt met een advies met betrekking tot een eventuele herfinanciering: zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en laat een financieel adviseur met je meekijken naar je financiële situatie. Een nieuwe polis kan namelijk minder hoog uitvallen dan je verwacht, bijvoorbeeld doordat je premie door je toenemende leeftijd omhoog is gegaan of omdat de algemene voorwaarden minder gunstig zijn. Kijk voor meer informatie over hypotheken op onze informatiepagina, of krijg middels een berekening meer inzicht in je eigen financiële situatie.