Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

DNB uit zich over de woningmarkt

DNB uit zich over de woningmarkt
20 jun 2019

In een week tijd heeft De Nederlandsche Bank zich twee keer uitgelaten over de huidige situatie op de woningmarkt. De centrale bank liet zich op 6 juni uit over de onevenwichtigheden op de woningmarkt, en DNB-president Klaas Knot roerde zich een week later in de discussies rondom de oververhitting van deze markt.

Stabiliteitsrisico

De DNB was afgelopen week eerst in het nieuws omdat ze waarschuwden over de risico’s die een nieuwe huisprijsdaling met zich mee kan brengen. In een uitgebracht rapport schreef DNB dat ze zich onder andere zorgen maken over de versoepelde kredietvoorwaarden van banken en de lagere risicogewichten voor hypotheken. Door dit laatste hoeven banken minder liquide middelen aan te houden voor hun hypotheekportefeuille, wat leidt tot een lagere risicoperceptie bij banken. Zoals de sterk stijgende woningprijzen de afgelopen jaren voor een grote steun in de rug van de Nederlandse economie zorgde, kan een daling van de huizenprijzen in Nederland het risico op een economische terugval vergroten. Omdat dit tot een volgende crisis kan leiden, waarschuwt DNB nu al voor dit stabiliteitsrisico.

Oververhitte woningmarkt

Een paar dagen later verscheen De Nederlandsche Bank weer in het nieuws, ditmaal met een concrete boodschap: “door meer woningen te bouwen kan de oververhitte woningmarkt worden opgelost”. De snelheid waarmee huizen gebouwd worden is nog steeds niet terug op het niveau van voor de crisis, met 66.000 nieuwe woningen in 2018. Wel gloort er in dat opzicht hoop aan de horizon: dit getal was sinds 2009 (met 70.000 bouwvergunningen) niet meer zo hoog. In andere analyses meldde De Nederlandsche Bank al dat de woningmarkt een beetje begint af te koelen. Zo stijgen de huizenprijzen minder snel dan voorheen, en duurt het langer om je woning te verkopen: waar in het tweede kwartaal van 2018 een woning nog 41 dagen te koop stond, is dat aantal dagen een jaar later gestegen naar 47 dagen.

Eigen woonsituatie

Mocht je zelf benieuwd zijn naar je woonsituatie, kun je op de website hypotheekberekenen.nl een hoop berekentools vinden om te bekijken hoe u er op alle vlakken voorstaat.