Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

De voorwaarden van boetevrij aflossen op een rij

De voorwaarden van boetevrij aflossen op een rij
21 jun 2019

Zoals bekend levert geld op de bank bijna niks meer op. Vanwege de lage rentes loont sparen al lang niet meer, en zelfs de eerste negatieve rentes verschijnen al in beeld. Gelukkig zijn er andere manieren om nog wel rendement op je vermogen te halen, en een van die manieren is door extra af te lossen op je hypotheek. De vraag is dan alleen wel: wat zijn hier de voorwaarden voor? Ineens je hypotheek aflossen gaat vrijwel altijd gepaard met een boete, dus is het goed om de voorwaarden voor boetevrij aflossen eens op een rijtje te zetten.

Variabele hypotheekrente

Wanneer je over een hypotheek met variabele rente beschikt, kun je in principe iedere maand het gehele hypotheekbedrag aflossen. Dit komt omdat de rente in dit geval steeds maar voor een of een paar maanden wordt vastgezet, waardoor ook het hypotheekbedrag vaak herwaardeerd wordt. Alhoewel het boetevrij aflossen een voordeel is, brengt de variabele hypotheekrente veel onzekerheid met zich mee: als de rente stijgt, kunnen je maandlasten ook plotseling stijgen.

Ook uw maximale hypotheek berekenen? Bekijk nu hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

Eind rentevaste periode

Deze voorwaarde lijkt erg veel op de vorige, maar ook als je je hypotheekrente voor langere tijd hebt vastgezet, kun je na afloop van deze periode vaak boetevrij aflossen (zonder boeterente), omdat de afspraken die met je geldverstrekker gemaakt zijn ook zijn afgelopen.

boetevrij aflossen

Verkoop woning

Ook wanneer je je huis verkoopt kan je hypotheek in principe altijd boetevrij worden afgelost. In het verleden was dit nog niet altijd het geval, in ruil voor rentekorting bij het afsluiten van de hypotheek kon een geldverstrekker soms tot wel 3% van de verkoopprijs van je huis als boete afdwingen.

Tussentijdse rentestijging

Ook wanneer de hypotheekrente voor langere tijd vastgezet is, en deze hypotheekrente in de tussentijds gestegen is, is boetevrij aflossen meestal mogelijk. De voorwaarden voor het aflossen zijn in deze situatie ietwat technisch, maar het belangrijkste is dat de huidige rente boven de oorspronkelijke rente gestegen moet zijn, zodat tussentijds aflossen voor geldverstrekker en hypotheekhouder beide rendabel is.

Inzicht in eigen hypotheek

Wanneer je zelf wilt weten hoe jouw financiële situatie er uitziet of wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld oversluiten of Overwaarde opnemen, kun je op onze site terecht. Vul de tools in en weet binnen enkele minuten wat jouw persoonlijke mogelijkheden zijn.