Beoordeel deze pagina
9,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Aantal woningen dat 'te duur' wordt verkocht, daalt

Aantal woningen dat 'te duur' wordt verkocht, daalt
24 jun 2019

Het is in de huidige woningmarkt, waar woorden als ‘oververhit’ en ‘op hol geslagen’ niet van de lucht zijn, op z’n minst opmerkelijk te noemen dat er een kostendaling te zien is. Toch heeft de daling alles te maken met de huidige situatie op de woningmarkt. Huizen die namelijk in eerste instantie ver boven de woningwaarde te koop staan, worden steeds vaker voor een bedrag verkocht dat beter aansluit bij de woningwaarde. Een voorzichtige trend, die in sommige gevallen wel een hoop geld kan schelen.

Verkoopprijzen bijgesteld

De ‘daling’ in huizenprijzen is een beetje een misleidende term, het gaat om huizen die in eerste instantie feitelijk ‘te duur’ te koop staan, waarna de prijs later toch bijgesteld wordt. Een voorbeeld: een huis in Amsterdam (dat in 2017 nog voor minder dan €350.000 verkocht werd) stond slechts een paar maanden later voor €825.000 te koop. Uiteindelijk werd de woning voor €730.000 verkocht, bijna een ton lager dan de vraagprijs. De verkoopprijs uit 2017 is een belangrijke toevoeging, omdat alleen de uiteindelijke prijsdaling een vertekend beeld geeft: de verkoopprijs is binnen een jaar alsnog met meer dan 100% gestegen.

Woningtype van belang

Wanneer de cijfers per woningtype uiteengezet worden, valt op dat er opmerkelijke verschillen te zien zijn bij het overbieden van de vraagprijs. Zo worden twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen in ‘slechts’ 47% van de gevallen boven de vraagprijs verkocht, terwijl tussenwoningen en kleinere appartementen (minder dan 80 vierkante meter oppervlakte) in meer dan 70% van de gevallen voor meer dan de vraagprijs van de hand gaat. Uiteraard zijn ook ander factoren, zoals de locatie, van belang. In Amsterdam is boven de vraagprijs betalen bijvoorbeeld vrij normaal, terwijl het in de provincie veel minder voorkomt.

Eigen hypotheeksituatie

Natuurlijk heeft je eigen financiële situatie ook veel invloed op jouw mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Via deze hypotheek berekentool kun je je eigen maximale hypotheek berekenen, zodat je meer inzicht in je eigen huidige financiële situatie kunt verkrijgen.