Beoordeel deze pagina
8,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Oversluiten hypotheek vaak voordelig

Oversluiten hypotheek vaak voordelig
3 jul 2019

Onderzoek van Van Bruggen Adviesgroep heeft uitgewezen dat het in veel gevallen een hoop geld kan opleveren om te switchen van hypotheek. De gemiddelde maandelijkse besparing komt volgens het onderzoek uit op €439, maar een aantal andere maatregelen kunnen de besparing vele malen hoger doen uitvallen.

Hypotheken vergeleken

Door verschillende hypotheken naast elkaar te leggen is middels het onderzoek een beeld ontstaan van de financiële situaties van Nederlandse huishoudens. Hierdoor werden onderlinge verschillen tussen vergelijkbare situaties duidelijk en kwam aan het licht dat besparingen tot wel €600 per maand mogelijk zijn. Vooral in de gebieden rondom Groningen en Drenthe werden veel hypotheken gevonden waar op bespaard kan worden.

Hypotheekrente

De reden voor deze forse besparing is -hoe kan het ook anders- de lage hypotheekrente. De afgelopen tijd schreven we al meerdere stukken over de mogelijkheden die de lage rente biedt, voorbeelden zijn artikelen: Hypotheekrentes op een rijtje, Voorwaarden boetevrij aflossen en Zo bespaar jij op je hypotheek. Het samenvattende verhaal van al deze artikelen: door de lage hypotheekrente is het verstandig om nu over te sluiten, omdat nadelen als boeterente niet opwegen tegen de bespaar-voordelen. Omdat de gemiddelde rente voor een hypotheek die nog tien jaar vaststaat nu gemiddeld onder de 1.7% staat en dit tien jaar geleden zeker 2% hoger was, loont overstappen bijna altijd.

Totale besparing

Omdat de maandelijkse besparing over de gehele looptijd opstapelt, kan de totale winst in de tienduizenden euros lopen. Met een gemiddelde jaarlijkse besparing van €5.200 lijkt dit zeker haalbaar, en mocht u in het bezit zijn van een hypotheek die al een aantal jaren ongewijzigd is, raden wij aan om eens naar de mogelijkheden te kijken. Dit kan bijvoorbeeld door de OversluitTest, waarmee u binnen 1 minuut weet hoe voordelig het is om over te sluiten.