Beoordeel deze pagina
6,7/10 (3)
Bedankt voor uw beoordeling

Neem overwaarde op met een Opeethypotheek

Neem overwaarde op met een Opeethypotheek
8 jul 2019

Het is voor veel gepensioneerde woningbezitters een herkenbaar probleem: een groot deel van het eigen vermogen zit door de opgebouwde overwaarde ‘in’ de woning, waardoor er niet volop van genoten kan worden. Gelukkig zijn er mogelijkheden om alsnog bij uw vermogen te kunnen en een mogelijkheid die aan populariteit wint is de Opeethypotheek. Hieronder wordt uitgelegd wat zo’n Opeethypotheek is, wat de risico’s zijn en hoe u meer informatie over uw eigen situatie kunt verwerven.

Nieuwe hypotheek, hetzelfde huis

Door middel van de Opeethypotheek is het mogelijk om het reeds afbetaalde deel van je hypotheek te lenen, waardoor je bestedingsruimte toeneemt. Uw woning dient bij deze lening als onderpand, waarbij het mogelijk is de overwaarde periodiek te ontvangen, of het totale bedrag in een keer op te nemen. Omdat de Opeethypotheek een lening is, dient er wel rente over betaald te worden. Gelukkig is deze rente niet al te hoog, omdat de woning als onderpand dient.

Niet alleen maar voordelen

Helaas brengt de Opeethypotheek ook een aantal risico’s met zich mee. Het is goed om bewust te zijn van deze risico’s, zodat u weloverwogen een keuze kunt maken. Het eerste risico is een waardedaling van uw woning. Aangezien u niet meer mag lenen dan de woningwaarde, heeft de woningwaarde blijvend invloed op uw Opeethypotheek en kan waardedaling zorgen voor het afnemen of stopzetten van uw extra inkomen. Ook rentestijging van de lening kan ervoor zorgen dat het maximaal te lenen bedrag sneller bereikt wordt.

Mocht u geïnteresseerd zijn in het afsluiten van een Opeethypotheek, kunt u voorlopig nog niet bij alle banken terecht: alleen SNS, ABN AMRO, Florius en Rabobank bieden de Opeethypotheek aan. Wanneer u meer inzicht in uw eigen situatie wilt, kunt u zelf uitzoeken wat uw mogelijkheden zijn voor het opnemen van de overwaarde van uw woning. Via deze tool verschaft u makkelijk en snel inzicht, waardoor u meer binnen enkele minuten meer duidelijkheid hebt.