Beoordeel deze pagina
7,5/10 (4)
Bedankt voor uw beoordeling

Tweede Kamer spreekt zich uit tegen schuldverklaring

Tweede Kamer spreekt zich uit tegen schuldverklaring
9 jul 2019

Eerder dit jaar was er sprake van een nieuwe ontwikkeling op hypotheekgebied. Door een nieuwe wet zouden banken in kunnen zien of potentiële woningkopers nog een openstaande studieschuld hadden door bij DUO een schuldverklaring aan te vragen. Eerder deze week sprak de Tweede Kamer zich tegen dit voorstel uit door met een meerderheid tegen dit voorstel te stemmen.

Openheid in de woningmarkt

Het plan om banken meer inzicht te geven in de financiële situatie van toekomstige klanten kwam uit de koker van Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken. De maatregel zou ervoor moeten zorgen dat mensen niet meer een te hoge hypotheek konden aangaan, en zodoende in de financiële problemen konden komen. Deze motie voor meer openheid in de woningmarkt lijkt een nobel initiatief, maar toch stemden op de SGP na alle partijen voor de motie van D66 om het plan niet verder door te voeren.

Veel kritiek

Eerder was er al een hoop kritiek op het plan, omdat bij de invoering van het leenstelsel werd afgesproken dat de studieschulden met behulp van lage rente en gunstige afbetaalvoorwaarden niet bij het Bureau Krediet Registratie geregistreerd hoefden te worden. De nieuwe plannen zouden mensen kunnen afschrikken om een studieschuld aan te gaan, waardoor men minder snel zou beginnen met studeren. Ook het Interstedelijk Studenten Overleg liet zich kritisch over de plannen uit door de stellen dat de mogelijkheid tot het opvragen van een schuldverklaring alsnog een verkapte BKR-registratie is.

Tweede kamer spreekt uit

Woningsituatie starters

Ondanks deze overwinning voor met name starters, is het nog steeds geen gemakkelijke taak voor starters om een geschikte hypotheek te vinden. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om inzicht in je eigen situatie te verkrijgen. Door bijvoorbeeld je maximale hypotheek te berekenen of hypotheken te vergelijken zie je makkelijk en eenvoudig wat je stand van zaken op woninggebied is, waarbij je zelf aan kunt geven of je een bij het BKR geregistreerde betalingsachterstand hebt.