Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Tips voor duurzaam lenen

Tips voor duurzaam lenen
10 jul 2019

In de hypotheekbranche is een duidelijke trend te zien: nu de huizenmarkt nog steeds redelijk oververhit is en de rente op de bank praktisch afwezig is, investeren mensen in hun eigen huis om rendement uit hun geld te halen. Investeren in een duurzamer huis is daarnaast goed voor de planeet, waardoor duurzaam lenen in veel gevallen een win-winsituatie is. Ook geldverstrekkers zijn zich van deze trend bewust, en bieden steeds vaker duurzaamheidshypotheken aan, onder verschillende voorwaarden. Hieronder staan een aantal van deze voorwaarden beschreven, waardoor je weet waar je met extra aandacht naar moet kijken.

Geldverstrekkers

Veel zaken omtrent de lening, zoals de rente en het maximaal te lenen bedrag, verschillen per geldverstrekker. De drie grootste geldverstrekkers die een duurzaamheidshypotheek bieden zijn ABN AMRO, de Rabobank en Triodos Bank en van deze drie banken kun je alleen bij de derde een volledige lening met duurzame voorwaarden toepassen. Bij de Rabobank is dit bedrag maximaal €150.000 en de ABN AMRO doet de kleinste duit in het zakje met een maximum van €25.000 dat aan energiebesparing uitgegeven mag worden. Ook andere voorwaarden zijn van toepassing, zo moet je bij de Rabobank in het bezit zijn van een groenverklaring, waarin staat wat de gevolgen van je verbouwing zijn voor het milieu.

Energieprestatiecoëfficiënt

Een van de voorwaarden voor het krijgen van een groenverklaring is een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0,26. Door middel van het EPC wordt gekeken hoe energiezuinig een woning is. Het EPC werd in 1990 in het leven geroepen, in daarom had een gemiddeld huis in 1990 een EPC van 1,0. Tegenwoordig is een EPC van 0,4 of lager verplicht bij nieuwbouwwoningen, wat betekent dat een huis nog maar 40% van de energie van een gemiddeld huis uit 1990 mag gebruiken, of dus 26% in het geval van de Groenhypotheek van de Rabobank.

Individuele situaties

Natuurlijk verschilt het per situatie welke hypotheek voor jou het meest voordelig is. Om geïnteresseerden in duurzaam lenen te kunnen voorzien in deze informatie lanceert Hypotheekberekenen.nl binnenkort een pagina waarin alle mogelijkheden op een rijtje zijn gezet.