Beoordeel deze pagina
9/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Nieuwe maatregelen tegen oververhitte woningmarkt

Nieuwe maatregelen tegen oververhitte woningmarkt
14 jul 2019

Afgelopen vrijdag is in Amsterdam de woondeal ondertekend. In dit document staan een aantal afspraken die de krapte op de woningmarkt moet tegengaan, en het is na de deals met Utrecht, Groningen, Eindhoven en Rotterdam/Den Haag al de vijfde getekende woondeal. Met deze deals hoop Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, de landelijke doelen op het gebied van woningbouw te halen. Volgens het kabinet moeten er tot 2024 jaarlijks 75.000 huizen worden gehaald, en om deze aantallen te halen zijn de woondeals heel hard nodig.

Amsterdamse woningmarkt

In de deal die Ollongren samen met de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tekende, staat dat er tot 2025 jaarlijks minimaal 15.000 woningen gebouwd gaan worden in de metropoolregio Amsterdam. Deze regio beslaat het gebied van Lelystad tot Haarlem en van het Gooi tot de Zaanstreek. Een paar voorbeelden van projecten in de regio: Amsterdam Haven-Stad (de grootste nieuwbouwwijk ooit) en een nieuwe wijk op een opgespoten stuk land in het IJ. De woondeal gaat over ongeveer 20% van de landelijke jaarlijkse doelstelling en waar dit de verantwoordelijkheid van de gemeenten is, beloofde de minister dat er vanuit het kabinet maatregelen zullen worden genomen om de stijging van de huren en huizenprijzen te verminderen.

Oververhitting voorkomen

Een van de opties die Ollongren momenteel verkent is het instellen van een zogenaamde ‘noodknop’, die gebruikt kan worden om plotselinge huurstijgingen een halt toe te roepen. Omdat de stijging van de huur nu voor een gedeelte op de WOZ-waarde van een woning gebaseerd is, kunnen huizen in een woningmarkt als de onze enorm snel stijgen. De knop moet ervoor zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.

Kritische noot

Hoewel de gemeente en het kabinet tot overeenstemming zijn gekomen, is niet iedereen even blij met de nieuwe plannen. In een gesprek met het FD meldde directeur van de Amsterdamse federatie van woningcorporaties Egbert de Vries dat het misschien niet haalbaar is dat een derde van de nieuw te bouwen woningen uit sociale huurwoningen moet bestaan. Ondanks deze zorgen is zelfs de Vries het eens met het feit dat er veel woningen gebouwd moeten worden, zodat er met veel zekerheid gezegd kan worden dat de getekende woondeal een stap in de goede richting is.