Banken richten zich steeds meer op hypotheek voor ZZP’ers

14 nov

ZZP’ers hebben al jarenlang veel moeite om een hypotheek af te sluiten. Daar lijkt nu verandering in te gaan komen. Knab lanceert een nieuwe hypotheek speciaal voor zelfstandigen en ook ABN Amro benadrukt nog eens dat er mogelijkheden zijn. Steeds meer banken richten zich hiermee op de zelfstandigen, waardoor zij gemakkelijker een hypotheek kunnen afsluiten.

 

Knab met een nieuwe hypotheek

Knab lanceert een nieuw product, waarbij het voldoende is om 2 (in plaats van 3) jaarrekeningen te overleggen. Voor het derde jaar is een prognose voldoende, wat betekent dat zelfstandigen een jaar eerder de mogelijkheid hebben om een hypotheek af te sluiten. Aan de andere kant hebben zelfstandigen de mogelijkheid om een groter deel van de koopwaarde te lenen wanneer ze meer jaarrekeningen kunnen overleggen. 2 jaarrekeningen leiden tot een lening van maximaal 85% van de koopwaarde, na 3 jaar loopt dit op tot 90%. Wanneer een ZZP’er meer jaarrekeningen kan overleggen is het uiteindelijk mogelijk om ook de maximale 103% van de koopwaarde te lenen, zoals dat ook geldt voor werknemers in loondienst.

 

ABN Amro met speciale ZZP-hypotheken

Ook ABN Amro biedt al enige tijd speciale hypotheken aan voor ZZP’ers. Het is daar al mogelijk om een hypotheek af te sluiten wanneer er slechts één jaar sprake is van zelfstandigheid. Ook in dat geval bepaalt de duur van de zelfstandigheid het maximale percentage dat er te lenen valt. Zelfstandigen die 1 - 2 jaar zelfstandig werken kunnen lenen op basis van 75% van hun inkomen. Na 2 - 3 jaar loopt dit op naar 90% van het inkomen. Zelfstandigen die minimaal 3 jaar actief zijn kunnen op basis van hun volledige inkomen lenen. Op die manier proberen de banken het risico met betrekking tot zelfstandigen op een betere wijze af te dekken.