Belastingexpert noemt overheid ‘onbetrouwbaar’ vanwege aflosboete

21 dec

De overheid wil de Wet Hillen terugdraaien. Dat betekent in de praktijk dat een ieder die zijn of haar hypotheek volledig heeft afgelost niet langer vrijgesteld blijft van het eigenwoningforfait. Tegenstanders hiervan spreken van een ‘aflosboete’ En ook een belastingexpert sluit zich daar nu bij aan, door de overheid onbetrouwbaar te noemen als de plannen werkelijkheid worden.

 

Belastingexpert fel gekant tegen afschaffing Wet Hillen

Niemand minder dan vooraanstaand belastingadviesbureau KPMG Meijburg & Co is fel gekant tegen de ‘aflosboete’. Volgens het bureau is er sprake van een onbetrouwbare overheid, indien de plannen inderdaad werkelijk worden. Dat betekent namelijk dat veel mensen die zijn begonnen hun hypotheek af te lossen op termijn niet het voordeel krijgen dat ze wel beloofd was. Met name de hypotheek is een financieel complex en langlopend product. Dat betekent dat huiseigenaren die afsluiten voor een periode van 30 jaar. Het is niet zomaar mogelijk om tussentijds de hypotheek aan te passen, zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Het is volgens het bureau daarom belangrijk dat de overheid de spelregels niet zomaar tijdens het spel verandert. En dat lijkt wel te gebeuren door de Wet Hillen af te schaffen.

 

Geleidelijke afschaffing

De overheid wil de Wet Hillen geleidelijk gaan afschaffen. En er daarmee voor zorgen dat het eigenwoningforfait ook weer gewoon gaat gelden voor mensen die hun hypotheek volledig hebben afgelost. Dat kan de overheid veel geld opleveren. Het lijkt er ook mee te maken te hebben dat het tegenwoordig verplicht is om de hypotheek in 30 jaar tijd af te lossen. Dat betekent immers dat er over 20 - 30 jaar veel huiseigenaren bij zullen komen die hun hypotheek hebben afgelost. Op dat moment zou er een groot gat ontstaan ten opzichte van de inkomsten uit het eigenwoningforfait op dit moment.