Expats krijgen last van nieuwe EU-regels hypotheek

20 sep

Een nieuwe EU-hypotheekrichtlijn moet ervoor zorgen dat het risico op hypotheken afneemt, bijvoorbeeld door een hypotheek in buitenlandse valuta onmogelijk te maken. Dit bracht een valutarisico met zich mee, bovenop het renterisico voor het krediet. Met name expats krijgen last van deze nieuwe richtlijn, zij kunnen bijvoorbeeld geen hypotheek meer afsluiten in dollars.

 

Loon in dollars en de hypotheek

 

Expats ontvangen hun loon bijvoorbeeld in dollars, waarmee ze in Nederland geld kunnen opnemen in euro’s om hun uitgaven te doen. Dat betekent echter ook dat ze veelal een hypotheek afsluiten in de munteenheid waarin ze hun inkomen verdienen. Verschillende adviseurs voor expats geven aan dat de nieuwe EU-hypotheekrichtlijn voor hypotheken hen behoorlijk in de weg kan zitten. De medewerkers van bijvoorbeeld de VN-tribunalen in Den Haag ontvangen hun loon in een buitenlandse valuta. Dat geldt ook voor de piloten van internationale vliegmaatschappijen die in Nederland hun basis hebben, maar bij een internationale onderneming in dienst zijn. Het is op dit moment onduidelijk hoe zij voor een hypotheek zouden moeten zorgen.

 

Tientallen expats zullen moeten huren

De enige oplossing voor deze tientallen expats lijkt om een woning te gaan huren. Ze hebben op basis van de nieuwe richtlijnen niet langer de mogelijkheid een woning te kopen, waardoor ze zijn aangewezen op de huurmarkt. Dat is bij een relatief kort verblijf in Nederland over het algemeen geen probleem. Expats en andere buitenlandse werknemers die hier voor meerdere jaren verblijven hadden tot nu toe de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten en een woning te kopen. Nu dat niet meer mogelijk is zal de groep op zoek moeten naar andere oplossingen. Het is op dit moment niet duidelijk of de overheid voor hen wellicht zal werken aan een (Europese) uitzondering.