Goedkopere lineaire hypotheek niet zo populair als annuïteit

11 okt

De lineaire hypotheek is in veel gevallen goedkoper dan de annuïtaire hypotheek, op basis van de kosten over de gehele looptijd. Mark de Rijke is directeur van een intermediair voor hypotheken en vindt het daarom de betere hypotheekvorm. Toch is het aantal mensen dat dit type hypotheken afsluit relatief klein.

 

Meer mensen met een lineaire hypotheek

Ook de Vereniging Eigen Huis stelt dat de lineaire hypotheek over de gehele looptijd over het algemeen voordeliger is. De vereniging is wat dat betreft blij te zien dat het aantal mensen met dit hypotheek sinds de nieuwe hypotheekregels in 2013 gestegen is. De stijging staat aan de andere kant niet in verhouding met het aantal mensen dat sinds die tijd een annuïteitenhypotheek heeft afgesloten. Dit lijkt vooral te maken te hebben met de hypotheeklasten gedurende de eerste jaren van de looptijd. Een lineaire hypotheek is dan relatief duur, terwijl het inkomen van veel starters dan nog laag is. Het is wat dat betreft niet vreemd dat de annuïtaire hypotheek vaak de voorkeur krijgt. De netto maandlasten zijn dan relatief laag tijdens de eerste jaren van de looptijd.

 

Niet beschikbaar bij ING

ING is in februari van dit jaar zelfs gestopt met het aanbieden van de lineaire hypotheek. Volgens de bank en hypotheekverstrekker was er te weinig vraag naar, waardoor het niet langer rendabel was om de hypotheken aan te bieden. Een meer eenvoudig hypotheekaanbod is volgens ING van meer toegevoegde waarde. Dat betekent dat het er nu nog slechts mogelijk is om een annuïteitenhypotheek af te sluiten. Het valt te bezien of kopers daar op de korte termijn vaker voor zullen kiezen, mede omdat starters te maken hebben met hoge vaste lasten.