Gratis smartphone bij abonnement leidt tot duizenden euro’s minder hypotheek

23 apr

De ‘gratis’ smartphone die providers aanbieden bij een abonnement kan voor huizenkopers aanzienlijke gevolgen hebben. Hiervoor waarschuwt De Hypotheekshop. De overheid wil de telefooncontracten binnenkort gaan aanmerken als koop op afbetaling. Dat betekent een krediet voor consumenten, waardoor zij duizenden euro’s minder hypotheek kunnen krijgen.

 

Lastiger om een huis te kopen

De beslissing van het Ministerie van Financiën kan behoorlijke gevolgen hebben. Iemand die €15 per maand betaalt voor het telefooncontract kan daardoor €4.000 minder hypotheek krijgen. Bij een abonnement van €25 per maand zijn de gevolgen nog groter: dat scheelt €7.000 aan hypotheek. Het effect treedt op bij alle inkomensgroepen, waardoor een grote groep huizenkopers beduidend minder mogelijkheden zal hebben om een eigen woning te financieren door middel van een hypotheek. Onder andere de hoogte van de hypotheekrente blijkt van invloed. Des te hoger de rente, des te kleiner het effect dat optreedt. De huidige lage rente heeft wat dat betreft relatief grote gevolgen op de mogelijkheden van huizenkopers.

 

Lening werd tot nu toe gedoogd

De gratis telefoon bij een abonnement was in theorie altijd al een lening, tot nu toe was er echter sprake van een gedoogbeleid. Minister Jeroen Dijsselbloem heeft aangegeven daar verandering in te gaan brengen. Dit was oorspronkelijk niet de bedoeling, maar het is de sector niet gelukt om een gedragscode op te stellen die volgens het ministerie voldoet aan de Europese regels op dit gebied. Het gevolg is dat er nu een wijziging plaats gaat vinden die ertoe leidt dat de ‘gratis’ telefoon automatisch leidt tot een daadwerkelijk krediet. De banken dienen daar vervolgens rekening mee te houden wanneer zij een hypotheek willen verstrekken. Het betekent dat de woningmarkt een kleine tegenslag te verwerken zal krijgen in het herstel dat inmiddels een paar jaar aan de gang is.