Grens voor NHG blijft behouden op €245.000

02 apr

De grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft per 1 juli van dit jaar op €245.000. Dat heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) bekendgemaakt. Het betekent dat er geen daling plaatsvindt. Dit komt volgens het fonds omdat de prijzen van huizen zijn gestegen, waardoor er na een daling te weinig mensen in aanmerking zouden komen.

 

Stijging van de huizenprijzen

De NHG-grens zou eigenlijk verlaagd worden naar €225.000. De recente stijging van de huizenprijzen zorgt er echter voor dat een te klein deel van de woningen binnen de grens zou vallen. Het WEW kiest er daarom voor om de grens van €245.000 te behouden, goed nieuws voor mensen die graag een woning willen kopen. In de praktijk betekent dit dat het na aftrek van de bijkomende kosten mogelijk is een woning aan te schaffen voor maximaal €231.132. De Nationale Hypotheek Garantie maakt een korting op de hypotheekrente mogelijk, omdat er een dekking van de schuld vanuit het waarborgfonds bestaat. Banken lopen minder risico, waardoor zij bereid zijn in ruil daarvoor een lagere hypotheekrente aan te bieden.

 

Jaarlijkse indexering van NHG-grens

Vanaf 1 januari 2017 zal er jaarlijks een indexering van de grens voor de NHG plaatsvinden, zoals dat voor 2009 ook het geval was. In dat jaar werd de regeling aangepast, om de gevolgen van de crisis zo goed mogelijk te kunnen beperken. Inmiddels lijkt de woningmarkt voor een groot deel hersteld, waardoor het weer mogelijk zou zijn om terug te keren naar de oude regeling. Het is daarom nog niet bekend wat de nieuwe grens per 1 januari zal worden. We zullen in het najaar horen of de NHG-grens dan alsnog omlaag gaat, of dat deze behouden blijft of zal stijgen.