Huizenbezitter niet gerust op financiële situatie

22 dec

Huizenbezitters zijn over het algemeen niet gerust over hun financiële huishouding. Uit onderzoek van BNP Paribas Cardif blijkt dat 35% van hen ‘s nachts wakker ligt over de financiële situatie. Het bedrijf is de verzekeringstak van de grote Franse bank, die onderzoek deed naar onder andere de mate van financiële kennis en zelfverzekerdheid van huizenbezitters.

 

Bezuinigen op de medische kosten

Uit het onderzoek blijkt onder andere dan een derde van de huizenbezitters aan het eind van de maand geen euro meer over heeft op de betaalrekening. 1 op de 5 huizenbezitters heeft zelfs een betalingsachterstand op de hypotheek en maakt zich daar dus niet geheel onterecht zorgen over. Daarnaast deed het bedrijf onderzoek naar de posten waarop we bezuinigen, op het moment dat het financieel minder gaat. Het blijkt dat 18% van de huizenbezitters het eerst snijdt in de medische kosten, 84% kiest voor kleding, 74% voor uitgaan en 72% gaat minder vaak of minder lang op vakantie. Uiteindelijk kiest slechts 38% ervoor om in de kosten te snijden, wat aangeeft dat de rest zich onvoldoende bewust lijkt te zijn van de situatie.

 

Onwetend over veel financiële gevolgen

Dat klopt met overige resultaten van het onderzoek onder huizenbezitters, die aangeven dat een groot deel van hen niet goed weet wat verschillende gebeurtenissen tot gevolg kunnen hebben. 50% weet niet goed wat werkloosheid voor hun financiële situatie betekent, 45% heeft geen idee van de gevolgen van het overlijden van een partner, 42% weet niet wat arbeidsongeschiktheid met zich meebrengt en 32% weet niet goed waar een echtscheiding toe zal leiden. Volgens Cees de Jong, algemeen directeur van BNP Paribas Cardif noemt het zorgelijk dat we op onze medische kosten besparen om de maandlasten te kunnen blijven betalen. Hij pleit voor meer voorlichting voor huizenbezitters, zodat zij hun financiële situatie beter in de gaten kunnen houden.