Hypotheek voor ZZP’ers: wat zijn de mogelijkheden in 2018?

26 mrt

Een hypotheek voor ZZP’ers? Sinds een paar jaar bestaan er meer mogelijkheden voor hen, ook als er nog geen 3 jaar jaarcijfers beschikbaar staan. Banken stellen dan aanvullende eisen. En dat geldt ook voor een eventuele Nationale Hypotheek Garantie. Want er zijn mogelijkheden, op basis van het toetsinkomen voor zelfstandigen, korter dan 3 jaar.

 

Toetsinkomen voor NHG

Zij hebben de mogelijkheid om te lenen op basis van eerdere dienstbetrekkingen, de huidige beschikbare jaarcijfers en de cijfers tot dusver in het boekjaar. Op die manier probeert de instelling voor de NHG zich flexibel op te stellen, waardoor zoveel mogelijk mensen daar gebruik van kunnen maken. Houd er wel rekening mee dat er drie accountants aan te pas komen om het toetsinkomen van een ZZP’er vast te stellen. Zij schrijven een rapport, waar €250 aan kosten mee gemoeid is. Die kosten komen bovenop de 1 procent van de koopprijs om de NHG aan te kunnen vragen. Op die manier is het niet goedkoop, maar bestaan er voor ZZP’ers zonder 3 jaar jaarcijfers wel degelijk mogelijkheden om een hypotheek aan te vragen.

 

Hypotheek voor ZZP’ers berekenen

Zelf een berekening maken van de mogelijkheden van een ZZP hypotheek? Dat kan eenvoudig online. Zelfs bij minder dan 1 jaar jaarcijfers, al zijn er dan natuurlijk wel andere elementen nodig om de bank of geldverstrekker te overtuigen. Het is daarom de moeite waard om de mogelijkheden als zelfstandige te berekenen. En vervolgens uit te gaan van zoveel mogelijk aanvullende bronnen, die kunnen duiden op een stabiele financiële situatie. Om de bank of geldverstrekker te overtuigen dat een ZZP hypotheek een goed idee is, om daar de eigen woning mee te kunnen financieren.