Hypotheekrente bij 5 jaar vast duikt onder de 2%

23 jan

De hypotheekrente bij een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar is voor het eerst onder de 2% per jaar gedoken. Het gaat om hypotheken met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het tarief voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar ligt slechts een kwart procentpunt hoger en ligt daarmee ook uiterst laag.

 

Recente cijfers van de Hypotheekshop

De gemiddelde rente op een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar is gedaald naar 1,99%, een historisch dieptepunt. Dat blijkt uit gegevens die de Hypotheekshop verzamelde. Adviseurs binnen de branche merken al veel langer dat er nog geen einde is gekomen aan de lage rentestanden voor hypotheken. Veel consumenten kiezen er inmiddels voor om hun hypotheek voor een periode van 20 jaar vast te zetten. Dat kost over het algemeen 0,6% meer dan een rentevaste periode van 5 jaar. Aan de andere kant levert dit veel zekerheid op, de kans is immers groot dat de rente op termijn weer zal oplopen en de hypotheek als het gevolg daarvan een stuk duurder zal worden.

 

Negatieve geldmarktrente en lage kapitaalmarktrente

Volgens analisten zal de hypotheekrente echter nog wel even laag blijven, omdat de rentestanden voor de geldmarkt en kapitaalmarkt ook lage percentages laten zien. De geldmarktrente bedraagt op dit moment bijvoorbeeld 0,14% negatief. Dat betekent dat het geld oplevert om te lenen, in plaats van dat dit geld kost. De kapitaalmarktrente is nog wel positief, maar bedraagt op dit moment slechts 0,76%. De afgelopen weken maakten de hypotheekverstrekkers opnieuw een stap omlaag met de verschillende rentestanden. Aan de andere kant komen er af en toe wat lichte verhogingen voorbij, waardoor de historisch lage rentestanden wel eens op hun einde zouden kunnen lopen.