In Amsterdam kost 15 vierkante meter tot €150.000

10 apr

De woningmarkt heeft in zowel Amsterdam als een paar andere grote steden bijna het kookpunt bereikt. De gekte is er compleet, nu er appartementen te koop staan van 15 vierkante meter waarvoor een vraagprijs geldt van €150.000. Het geeft goed aan dat met name appartementen in de grote steden haast onbetaalbaar zijn geworden, vooral voor starters.

 

Appartementen haast onbetaalbaar

De appartementen in Amsterdam, Utrecht en een aantal andere grote steden zijn de afgelopen tijd flink duurder geworden. De prijzen van alle woningen in Nederland zijn weer opgelopen, maar vooral met de appartementen ging het hard. Dit zorgt voor excessen zoals bij het appartement van 15 vierkante meter, net als bij een studio van 24 vierkante meter dat te koop staat voor €189.000. Er is alleen een gaskachel beschikbaar voor de verwarming en er moet maandelijks €150 aan servicekosten betaald worden. Het geeft goed aan dat wie in de grote steden wil wonen in een appartement een grote som geld mee zal moeten nemen of bereid moet zijn een flinke hypotheek aan te gaan.

 

De grote steden lopen voorop

Het zijn vooral de grote steden waar de prijzen van met name de appartementen de laatste tijd flink oplopen. Ook in de rest van het land is er sprake van een stijging van de huizenprijzen, maar die is lang niet zo groot. Dat neemt niet weg dat met name starters moeite hebben om een eigen woning te kopen. Zij hebben te maken met hoge prijzen voor het beperkte aantal woningen dat er beschikbaar is, terwijl ze aan de andere kant rekening dienen te houden met strengere normen om een hypotheek af te kunnen sluiten. We zullen moeten afwachten of een volgend kabinet daar mogelijk verandering in zal brengen om de woningmarkt verder gezond te maken.