Lagere toetsrente moet gaan gelden voor alle hypotheken

27 sep

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) denkt na over een lagere toetsrente die moet gaan gelden voor alle hypotheken. Dit moet ervoor zorgen dat de hypotheekverstrekking beter in lijn komt met de actuele situatie op de hypotheekmarkt. Vanuit onder andere HomeFinance is er kritiek op de nieuwe plannen.

 

Toetsrente voor hypotheken

De toetsrente vormt een rentepercentage dat banken moeten gebruiken op het moment dat zij de maximale hypotheek berekenen. Die toetsrente wordt momenteel alleen gebruikt wanneer de rente minder dan 10 jaar wordt vastgezet. Deze maatregel is bedacht om eventuele renteschommelingen in de toekomst op te kunnen vallen. De rente staat op dit moment erg laag, maar dat zou over 5 jaar zomaar anders kunnen zijn. Een berekening op basis van de toetsrente voorkomt dan dat hypotheeknemers de lasten niet langer kunnen opbrengen en daardoor in de problemen komen. Op dit moment bedraagt de toetsrente 5%, terwijl de rente voor 5 jaar vast nog slechts 1,45% bedraagt en hypotheeknemers bij 10 jaar rentevast zo’n 1,5% rente betalen. Volgens de NVB is de toetsrente daarom niet langer in lijn met de huidige hypotheekrente.

Verlaging van de toetsrente

De NVB stelt daarom dat de toetsrente omlaag kan. Onder andere HomeFinance is het daar achter niet zomaar mee eens. Zij stellen dat het beter is om te gaan werken met meerdere toetsrentes. Door deze afhankelijk te maken van de rentevaste periode en bijvoorbeeld een hogere toetsrente te rekenen voor langere rentevaste periodes is het mogelijk het risico in te schatten op basis van de gekozen rentevaste periode. Het is op dit moment niet duidelijk of de NVB handelt vanuit een wens van de politiek om de toetsrente te verlagen of dat er sprake is van een andere doelstelling. Voorlopig gaat het om plannen zoals gepresenteerd in de Consultatiereactie Regeling hypothecair krediet, waardoor er nog geen sprake is van nieuw beleid op basis van toetsrente.