Maandlasten hypotheek bijna €400 lager dan in 2007

13 jun

Het is op dit moment gemiddeld genomen zo’n €380 per maand voordeliger om een huis te kopen dan in 2007. De maandlasten liggen honderden euro’s lager dan net voor de crisis, terwijl de waarde van de gemiddelde woning min of meer gelijk is. De gemiddelde bruto maandlasten voor onze woning bedragen nu €890 per maand, terwijl dat in 2007 nog €1.270 per maand was.

 

Woningen veel beter betaalbaar

Woningen zijn een stuk beter betaalbaar dan een aantal jaren geleden, omdat de hypotheekrente op dit moment veel lager ligt. Het was in 2007 heel gebruikelijk om 5% per jaar of meer aan hypotheekrente te betalen, inmiddels bedraagt de hypotheekrente bij een rentevaste periode van 10 jaar al minder dan 2% per jaar. Dat betekent dat de maandlasten een stuk lager zijn komen te liggen, zelfs ondanks het feit dat we op nieuwe hypotheken nu verplicht zijn om af te lossen. Het aantal mensen dat een huis koopt is vandaag de dag ongeveer net zo groot als in 2007, wat aan lijkt te geven dat er geen grote groep bij is gekomen die probeert te profiteren van de lage rente van dit moment.

 

Waarde van de woningen min of meer gelijk

De waarde van de woningen is min of meer gelijk. Een huis kostte in 2007 gemiddeld €244.100 en leidde toen dus tot een behoorlijk hoge hypotheeklast. Inmiddels kost een woning gemiddeld €239.500 en ligt de maandlast van de hypotheek een heel stuk lager. Dit geeft aan de andere kant goed aan dat de kosten voor woningen bij een stijgende rente weer flink op kunnen lopen. Het is wat dat betreft goed dat de politiek daar nu al mee bezig lijkt te zijn en voorbereidingen voor wil treffen.