Maximale hypotheek in 2016 tot €35.000 hoger

01 nov

Iedereen die samen een huis wil gaan kopen kan rekenen op goede vooruitzichten, het wordt in 2016 mogelijk om tot €35.000 extra te lenen. Hoe dat komt? Dat heeft te maken met de nieuwe richtlijnen vanuit het Nibud. Aan de andere kant zullen éénverdieners juist minder kunnen lenen, waardoor het voor hen van belang is op te schieten.

 

Online hypotheek berekenen

Het is online mogelijk om de maximale hypotheek te berekenen, op basis van de nieuwe normen leidt dat vooral bij tweeverdieners veelal tot een betere situatie. Op dit moment kunnen alleenverdieners over het algemeen nog flink meer lenen dan stellen die samen het inkomen voor de hypotheek bij elkaar brengen. In de nieuwe situatie kunnen vooral stellen met beiden een modaal inkomen rekenen op een hogere maximale hypotheek. Zij gaan er in de meest gunstige gevallen 6% op vooruit, wat bij een inkomen van €70.000 + €35.000 betekent dat het mogelijk is om bijna €35.000 extra voor de woning te lenen. Aan de andere kant is er ook sprake van negatieve verschillen, de lagere inkomens hebben daar vooral mee te maken.

 

Problemen en de hypotheekbetaling

Het Nibud wil er in 2016 voor gaan zorgen dat stellen met een gezamenlijk inkomen min of meer hetzelfde kunnen gaan lenen als alleenverdieners met een vergelijkbaar inkomen. Het Nibud houdt rekening met de risico’s van lagere inkomens en kiest er daarom voor de normen daar aan te scherpen. Bij hogere inkomens is er veel minder sprake van risico, waardoor problemen bij de hypotheekbetaling minder snel voor zullen komen. Dat betekent volgens het Nibud dat gezinnen die beiden verdienen meer zouden moeten kunnen lenen, om de woning van hun dromen aan te schaffen door middel van een hypotheeklening.