Moody’s noemt bevolkingsgroei als fundament voor huizenmarkt

05 nov

Kredietbeoordelaar Moody’s noemt bevolkingsgroei in een land als belangrijk fundament voor de huizenmarkt. Ook in Nederland is het de groei van de bevolking die er volgens de kredietbeoordelaar voor zorgt dat de prijzen van de huizen op peil blijven. Dit geldt niet alleen bij ons, dat is ook in het Verenigd Koninkrijk en Ierland het geval.

 

Groeiende bevolking goed voor de huizenmarkt

Dat stelt Moody’s in een rapport over de huizenmarkt in Europa. Volgens de kredietbeoordelaar is het de groei van de bevolking die er samen met een robuuste economische groei en een tekort aan woningen voor zorgt dat er sprake is van een belangrijk fundament voor de huizenprijzen. Moody’s verwacht bovendien dat het aantal 25 - 35-jarigen grotendeels op peil zal blijven richting 2020. Dit is de hoofdmoot van mensen die voor het eerst een huis koopt, dus vormt een belangrijke doelgroep. In Ierland zal de groep wat krimpen, in Engeland en bij ons in Nederland komen er voldoende bij en is er dus sprake van een prettige nieuwe aanwas.

 

1,5% groei in Nederland tot en met 2020

Volgens Moody’s zullen we in ieder geval tot en met 2020 te maken hebben met zo’n 1,5% groei van de bevolking per jaar, waardoor het fundament voor de huizenmarkt blijft bestaan en we ons nog geen zorgen hoeven te maken. Onder andere in Italië zal er sprake zijn van veel minder groei, net als bijvoorbeeld in Spanje. Met name in Italië zijn de vooruitzichten niet zo positief als bij ons. Dankzij de gunstige vooruitzichten voor de werkgelegenheid en het lage prijspeil zullen vooral Ierland en Spanje de komende tijd profiteren van relatief voordelige woningen, in vergelijking tot het inkomen van veel mensen dat juist weer op zal gaan lopen.