Moody’s verwacht dat huizenprijzen zo’n 5 procent kunnen stijgen

11 feb

De woningmarkt en economie zien er in Nederland gunstig uit. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody’s, die onder andere keek naar de prijsontwikkeling van woningen en de betalingscapaciteit van huizenbezitters. De prijzen van woningen zouden het komende jaar met zo’n 5 procent kunnen stijgen, wat zou betekenen dat de stijgende lijn van de afgelopen tijd door blijft zetten.

 

Stijgende lijn sinds het dieptepunt

Volgens Moody’s is er sinds het dieptepunt op de woningmarkt in Nederland sprake van een stijgende lijn. Sinds 2013 lopen de prijzen van woningen weer op, al gaat dat niet zo hard als in veel andere landen. Onder andere in het Verenigd Koninkrijk stijgen de prijzen bijvoorbeeld sneller dan hier in Nederland. Dat zou erop kunnen duiden dat de ontwikkeling in Nederland op een meer duurzame manier plaatsvindt dan over de grens. Wat dat betreft hoeft het geen slecht teken te zijn dat de prijzen hier niet zo hard stijgen als elders. Moody’s wijst er aan de andere kant wel op dat het aantal woningen in Nederland kleiner is dan de vraag, waardoor de prijsontwikkeling sneller zou kunnen gaan plaatsvinden.

 

Nederland scoort beter dan andere landen

Nederland scoort op andere gebieden beter dan een aantal andere landen. Het aantal wanbetalingen in Nederland ligt bijvoorbeeld lager dan in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en Spanje. In die landen lijken meer mensen problemen te hebben met het betalen van hun hypotheek, wat verband zou kunnen hebben met de hogere prijzen voor woningen die kopers dienen te betalen. Over het algemeen ziet de woningmarkt in Nederland er wat dat betreft goed uit, Moody’s is er behoorlijk positief over. Of dat ook de komende tijd zo blijft zullen we moeten afwachten, maar de voortekenen zijn in ieder geval goed.