Munt Hypotheken krijgt opnieuw kapitaalinjectie van €400 miljoen

06 jul

De pensioenfondsen lijken zich goed thuis te voelen op de woningmarkt. Ze staken al eerder flinke bedragen in te vertrekken hypotheken en doen dat nu opnieuw. Munt Hypotheken heeft tijdens een nieuwe investeringsronde een bedrag van €400 miljoen opgehaald. Dat geld is afkomstig van twee pensioenfondsen, die zich daarmee verder committeren aan de hypotheek- en woningmarkt.

 

Belegd vermogen van meer dan 10 miljard

Het belegd vermogen komt daarmee boven de 10 miljard euro uit. Dat betekent dat pensioenfondsen aanzienlijke kapitalen beschikbaar hebben gemaakt. Zij investeren daarmee in de Nederlandse woningmarkt, terwijl de consument profiteert van betere concurrentie dankzij een breder aanbod. Op dit moment is er 8 miljard aan hypotheken verstrekt, waardoor er wat dat betreft nog voldoende ruimte is binnen de buffers. Toch hebben de pensioenfondsen er opnieuw geld in gestoken, zodat de portefeuille zich ook de komende tijd verder kan blijven ontwikkelen. Overigens wil Munt Hypotheken niet vertellen welk pensioenfonds deze keer voor een toezegging heeft gezorgd. Dat is volgens de verstrekker niet van belang, omdat het er vooral om gaat dat er weer meer budget beschikbaar is gekomen voor Nederlandse huizenkopers.

 

Woningmarkt in trek bij pensioenfondsen

De woningmarkt lijkt in trek te zijn bij de pensioenfondsen. Ze gebruiken de hypotheken vooral als een alternatief voor de beperkte rendementen op staatsobligaties. Het rendement ligt al snel 150 tot 200 basispunten hoger, afhankelijk van het soort hypotheek. Dat betekent dat de pensioenfondsen meer rendement kunnen maken, zonder dat ze daadwerkelijk extra risico nemen. Met name de hypotheken met NHG voldoen namelijk aan hetzelfde risicoprofiel als staatsobligaties. Ze worden eigenlijk altijd afgelost, waardoor er nauwelijks sprake is van risico. De pensioenfondsen kunnen daarmee dus gemakkelijk goede rendementen maken. De achterstanden in Nederland zijn zeer beperkt, terwijl er steeds meer hypotheken bij komen.