Ontwikkelingen op de woningmarkt: laatste nieuws en prognose

06 jan

De ontwikkelingen op de woningmarkt volgen elkaar de laatste tijd op. Het is voor starters lastig om te kopen, er komen relatief weinig huizen bij die te koop staan en de prijzen stijgen door. Naar niveaus van voor de crisis, waarmee die volledig lijkt te zijn uitgewist. Prettig voor huizenbezitters, maar lastig voor kopers aan de andere kant.

 

Laatste nieuws: mondjesmaat woningen te koop

Het laatste nieuws over de woningmarkt is dat er mondjesmaat nieuwe woningen bijkomen. Dat gaat nog niet in rap tempo. Mede omdat de woningen die erbij komen vaak al onderhands verkocht worden, voordat ze aan het grote publiek gepresenteerd kunnen worden. Dat komt ook de prijsontwikkeling voor kopers niet ten goede, want de prijzen voor woningen lopen nog altijd op. Het is bovendien de prognose dat dit nog wel even het geval zal blijven. Prettig voor iedereen met een eigen huis die wilt verkopen. Al kost het nieuwe huis ook meer dan een paar jaar geleden, waardoor alleen de uitstromers er echt voordeel bij zullen hebben.

 

Prognose: verdere prijsstijgingen op de woningmarkt

En de prognose voor de woningmarkt? Voor iedereen die kan kopen lijkt dat nog steeds de beste keuze. Toch is het nu vaak lastig om te kopen voor een goede prijs, waardoor tijdelijk huren een interessant alternatief kan zijn. Tot de prijzen op de woningmarkt stabiliseren. En tot de vraag afneemt, om meer kans te maken op een woning die aan alle wensen voldoet. Het is de verwachting van de grootbanken dat de woningmarkt ook in 2018 flink door blijft stijgen. Qua prijzen van de huizen, terwijl het aanbod aan de andere kant beperkt is. Dat maakt het lastig voor kopers, maar goed nieuws voor verkopers die graag een andere woning willen betrekken.