Ook Rabobank presenteert ‘Hypotheek binnen een week’

28 apr

De Rabobank gaat er net als ING voor zorgen dat klanten veel sneller een hypotheek kunnen krijgen. Het gaat om een nieuwe werkwijze die het mogelijk maakt binnen een week na te gaan of er een financiering mogelijk is. Klanten die haast hebben met de aankoop van hun woning kunnen daar handig gebruik van maken.

 

Proef in Friesland

De Rabobank startte eerder met een proef in Friesland. De proef is succesvol afgerond, waardoor de bank de werkwijze nu ook in de rest van Nederland wil gaan toepassen. Normaal gesproken kan een hypotheekaanvraag gemakkelijk enkele weken duren. Dat is vervelend en werkt soms ook belemmerend. In steden waar de verkoop snel gaat is het dan soms lastig om op tijd aan een hypotheek te komen. Door het verlossende woord al na een week uit te kunnen spreken moet daar verandering in komen. Een week na het eerste telefoontje en oriënterend gesprek kan de bank al aangeven of er een hypotheek mogelijk is. Dat geldt overigens alleen voor huizen die kopers al duidelijk op het oog hebben. Alle gegevens en documenten paraat te zijn en digitaal aangeleverd te worden. Er ligt meer verantwoordelijkheid bij de klant om sneller te werk te kunnen gaan.

 

Wachttijden steeds korter

ING biedt een vergelijkbare mogelijkheid. Daar is het al na 5 dagen mogelijk om antwoord te krijgen. ABN AMRO heeft hier nog niets over laten weten. Volgens de Rabobank is de snelle werkwijze beschikbaar voor een grote groep klanten. Dit geldt zowel voor mensen in loondienst als ZZP-ers. Het maximale leenbedrag is gewoon 102% van de waarde van de woning. Volgens de Rabobank hebben zelfs startende ondernemers en flexwerkers met één jaar ervaring al de mogelijkheid om een dergelijke hypotheek bij de bank aan te vragen.