Rabobank top-of-mind bij klanten die zich op hypotheek oriënteren

02 nov

De Rabobank blijkt een populaire keuze bij veel consumenten die denken aan het afsluiten van een hypotheek. Ze weten van oudsher dat ze daar goed terechtkunnen, ook al bestaan er vandaag de dag allerlei alternatieven. Bij veel mensen komt de Rabobank als eerste naar voren als ze een hypotheek willen berekenen. Ook de andere grootbanken zijn goed vertegenwoordigd.

 

Marktaandeel van de bank fors kleiner

Dat geeft een ander beeld dan wanneer we kijken naar het marktaandeel van de grootbanken in Nederland. Ze hebben samen nog ongeveer de helft van de hypotheken in handen. Dat was voorheen veel meer. Met name de Rabobank en ING hebben de afgelopen jaren minder hypotheken verstrekt. Het zijn de nieuwe spelers op de markt die een deel van het marktaandeel hebben afgesnoept. Toch lijken de grootbanken nog de eerste keuze als het gaat om de oriëntatie op een hypotheek. Het lijkt er wel op dat consumenten via die zoektocht ook uitkomen bij de andere aanbieders. Net als wanneer ze contact opnemen met een onafhankelijk hypotheekadviseur, die kan helpen verder te kijken dan de (eigen) grootbank.

 

Vindbaarheid van de grootbanken

Ook de online vindbaarheid hebben de grootbanken goed voor elkaar. ING staat daarmee op de eerste plaats met een vindbaarheid van 57 procent. De Rabobank is goed voor 55 procent en ABN AMRO staat met 47 procent op een derde plaats. Wat dat betreft lijken de grootbanken nog goed vertegenwoordig in zowel het hoofd van de consument als op internet. Toch slagen de kleinere spelers er, ook via de onafhankelijke hypotheekadviseurs in, om een deel van het marktaandeel weg te snoepen. Ze doen dat met een scherpe hypotheekrente en gunstige voorwaarden, om consumenten aan te trekken en de concurrentie aan te wakkeren.