Ruim 1,7 miljard extra op hypotheek afgelost door klanten Rabobank

26 aug

Klanten van de Rabobank gebruiken hun spaargeld om de hypotheek extra af te lossen. Dat blijkt uit bekendmaking van de halfjaarcijfers door de bank.

 

Lage rente belangrijke drijfveer

De hypotheekrente staat laag, maar dat betekent ondertussen ook dat de spaarrente een dieptepunt bereikt heeft. Rabo Internetsparen is op dit moment goed voor 0,1 procent rente per jaar en klanten met een Rabo Spaarrekening kunnen zelfs slechts rekenen op 0,05 procent rente per jaar. Het is wat dat betreft nauwelijks de moeite nog waard om te sparen. Veel klanten met spaargeld kiezen er in plaats daarvan om hun geld in andere zaken te steken. Een goed voorbeeld daarvan is de eigen hypotheek. Door het spaargeld te gebruiken voor aflossingen dalen de maandlasten voor de eigen woning. Uiteraard is het verstandig alleen af te lossen met geld dat de komende jaren niet noodzakelijk zal zijn, aangezien het geld in de hypotheek er niet zomaar meer uitkomt.

 

Hypotheekschuld blijft stabiel

Ondanks de extra aflossingen door klanten van de Rabobank is de totale hypotheekschuld van klanten bij de bank stabiel gebleven. In combinatie met dochter Obvion heeft de Rabobank een marktaandeel van 20,5 procent op de Nederlandse markt. Opvallend genoeg nam de portefeuille met hypotheken bij ABN AMRO juist toe, terwijl ING net als de Rabobank een daling liet zien. Daar nam het totale bedrag aan uitstaande hypotheken af naar 117,4 miljard euro. De grootbanken verliezen al langer terrein, al lijken de extra aflossingen daar voorlopig niet zomaar extra debet aan.